Obiceiuri proaste şi cum să le remediem
Acnea este coşmarul adolescenţilor dar si al multor adulţi. Este neplăcută şi afecteză viaţa socială şi încrederea de sine. Unele cauze ale acneei nu pot fi evitate deoarece ţin de factori ca vârstă, sex sau moştenire genetică. Dar alte cauze ale acneei pot fi controlate. Mai jos vă prezentăm o listă de situatii ce duc la apariţia acneei si cum pot fi acestea evitate.
Predispoziţia la acnee
În general sunt predispuşi la acnee cei al căror organism trece prin schimbări hormonale. Această categorie include adolescenţii, femeile în zilele dinaintea menstruaţiei şi femeile însărcinate. Dacă proveniti dintr-o familie cu un istoric cu acnee, este posibil să o aveţi şi voi, aşa că daţi vina pe părinţi.
Factorii care ţin de stilul de viaţă
Poţi fi singurul responsabil de afecţiunea pielii în două moduri: printr-o igienă defectuoasă sau printr-o igienă excesivă.
Iată o listă de comportamente periculoase pentru piele:
– Nu “ataca” pielea cu săpunuri sau produse de curăţare ce irită pielea. Acestea nu sunt necesare şi usucă pielea si in plus vor stimula producţia de sebum, care va agrava acnea. Foloseşte apa si un produs de curăţare cu acţiune delicată pentru îndepărtarea celulelor moarte şi a sebumului în exces.
– Cosmeticele în sine nu cauzează acnea, dar prin aplicarea lor se poate contamina pielea cu bacterii care se găsesc pe periile sau bureţii folosiţi la aplicare. Prea mult machiaj va bloca porii şi va irita pielea. Curăţaţi pielea uşor şi aplicaţi o cantitate moderată de produse de machiaj cu ajutorul unor pensule bine curăţate în prealabil
– Îndepărtaţi părul de pe lângă faţă. Părul lung este de cele mai multe ori coafat cu ajutorul produselor de stiling. Dacă lăsaţi părul să va atingă faţa, aceste produse pot să ajungă pe piele.
– Scărpinarea pielii poate duce la infectarea cu bacterii. Încearcă să eviţi acest lucru.
– Pielea se poate irita şi în urma contactului cu telefonul mobil, cu articolele de îmbrăcăminte. Folosiţi cu grijă accesoriile şi păstraţi obiectele care vin în contact cu faţa (cum e telefonul mobil) curate.
– Bronzarea va face ca tenul să arate mai bine, dar va usca pielea, ceea ce va duce la stimularea producţiei de sebum, iar pielea va fi si mai mult predispusă la acnee. Expuneţi-vă cu moderaţie la soare.
– Petreceţi 8 ore pe zi cu odihnindu-vă cu capul pe pernă. Perna e plină de celule moarte, asa ca trebuie pastrata curată. Schimbaţi lenjeria de două ori pe săptămână şi asiguraţi-vă că după spălare nu rămân reziduuri pe material pentru că acestea irită pielea.
– Nu are rost să vă spălaţi pe faţă dacă vă ştergeţi cu un prosop murdar, plin de bacterii. Folosiţi şerveţele de unică folosinţă pentru uscarea feţei
– Acnea poate fi agravată de stres. Studii recente arată că stresul stimulează eliberarea de hormoni ca duc la creşterea secreţiei de sebum la nivelul pielii. Gândiţi-vă la cauzele stresului şi încercaţi să le eliminaţi
– Dieta: s-a crezut iniţial că ciocolata şi chipsurile nu au nici un efect asupra acneei, dar studiile recente au arătat că alimentele bogate în amidon cum ar pâinea sau chipsurile duc la creşterea glucidelor din sânge, aspect care joacă un rol important in acnee. Aveţi grijă la alimentaţie.
Citeste si : Tratamente imediate pentru a scapa de acnee