Cicoarea ( CICHORIUM INTYBUS L.) denumita popular si “Pansamentul ficatului” este o planta medicinala, melifera si alimentara. In alimentatie se folosesc radacinile pentru a obtine inlocuitorul de cafea cu care se aseamana foarte mult la gust dar difera la aroma si frunzele care se consuma primavara ca atare sau in salate. Ca planta medicinala, este utilizata inca din Antichitate, egiptenii folosind-o pentru tratarea bolilor de ficat si pentru dezintoxifierea acestuia. In medicina traditionala romaneasca, cicoarea se foloseste in tratarea ranilor, durerilor abdominale. Ca să prepari cafeaua de cicoare ai nevoie fie de rădăcina măcinată şi coaptă a plantei, fie de cicoare instant.Bunicii nostri consumau cu regularitate cafeaua de cicoare pe care o luau dimineaţa cu ei la muncile campului.
Se pare că cicoarea este folosită din vechime pentru tratarea diverselor afecţiuni, în special cele legate de digestie şi constipaţie. În plus, există anumite cercetări recente care relevă faptul că această cafea ar fi indicată persoanelor diabetice, deoarece conţine insulină. Iată ce alte beneficii aduce cafeaua de cicoare:
– calmează durerile abdominale;
– te scapă de constipaţie, stimulând digestia;
– nu vei avea probleme cu somnul, deoarece nu conţine cofeină;
– protejează ficatul şi fierea;
– combate oboseala şi ajută la concentrare;
– ajută la detoxifierea organismului;
– este recomandată persoanelor care doresc să slăbească.
Cicoarea are numeroase vitamine (A, B, C, E şi K) şi minerale (fier, fosfor, calciu, potasiu, magneziu), aducând un aport însemnat de nutrienţi organismului.
Cum prepari “cafeaua” de cicoare
Din radacina de cicoare, daca se prajeste si apoi se macina, se obtine o pulbere inchisa la culoare, cu efecte tonice digestive si nervoase, folosita adesea ca substitut de cafea. In magazinele noastre se gasesc diferite sortimente de cafea de cicoare, care, de fapt, sunt un amestec intre cicoarea prajita si diverse cereale si leguminoase prajite (naut, ovaz, orz). Bautura care se obtine din acest amestec este un excelent aperitiv, care, consumat inainte de masa, previne indigestia si balonarea, alunga oboseala fizica si nervoasa.Din pulberea de rădăcină coaptă şi mărunţită se pun 2 linguriţe la o cană cu apă fierbinte. Se fierbe 2-3 minute sau se lasă la infuzat sub capac. Se strecoară şi se îndulceşte cu puţin zahar brun sau o lingurita de miere dupa ce se raceste.
Stimulează secreţia de bilă
Pentru persoanele care au pietre la vezica biliară, crizele de bilă sunt chinuitoare. Terapeuţii au o veste bună pentru aceşti bolnavi. Decoctul de cicoare este un remediu excelent, deoarece rădăcina plantei conţine taninuri, substanţe care stimuleză secreţia de bilă şi ajută la eliminarea substanţelor care contribuie la formarea calculilor. Mai mult, dacă aceste pietre nu au dimensiuni prea mari, încât să blocheze canalele excretoare, cura cu decoct de cicoare poate ajuta chiar la evacuarea calculilor biliari.
Eficientă şi în litiaza renală
Datorită principiilor amare, a insulinei şi a colinei, cicoarea are efecte diuretice şi stimulează producţia de urină. Aceste substanţe active conţinute de plantă previn formarea calculilor renali, facilitând eliminarea fără complicaţii a calculilor existenţi.
Sustine efortul intelectual si reduce stresul
În zilele foarte aglomerate, dar şi în perioada examenelor, pentru a face faţă eforturilor intelectuale şi stresului, fitoterapeuţii ne recomandă să bem „cafeluţa de cicoare”. Licoarea care înlocuieşte cafeaua naturală are şi alte efecte terapeutice: este un bun adjuvant în tratamentul afecţiunilor biliare şi hepatice. Totodată, cafeluţa de cicoare este la fel de eficientă şi în combaterea acneii şi constipaţiei.
Are efect sedativ
Pentru persoanele care au stări de agitaţie, care suferă de insomnie sau se confruntă cu tulburări nervoase datorate stresului, preparatele din rădăcină de cicoare sunt leacuri dovedite cu efect sedativ.
Revigorează memoria
„ Cercetările mai recente menţionează că rădăcina de cicoare conţine şi insulină, fiind o speranţă de viaţă pentru diabetici. Cafeaua de cicoare, preparată din rădăcina plantei, calmează durerile abdominale şi nu prezintă riscul dependenţei. În plus, acest sortiment de cafea revigorează memoria şi combate oboseala în cazul persoanelor care desfăşoară activităţi intelectuale intense.
În astfel de situaţii, specialiştii recomandă un consum zilnic de două căni. Cafeau de cicoare se poate obţine în casă prin măcinarea rădăcinii de cicoare în râşniţa de cafea. De asemenea, acest sortiment de cafea se poate procura de la magazinele cu produse naturiste” spune Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Leac pentru problemele digestive
Terapeuţii apreciază că ceaiul de cicoare combate cu succes digestia leneşă, tusea şi anemiile. Consumată zilnic, infuzia este foarte bună şi pentru problemele digestive, asociate stresului, cum ar fi scăderea sau creşterea poftei de mâncare.
Decoctul de cicoare elimină toxinele
Potrivit unui studiu recent, infuzia de cicoare este un filtru care ajută la eliminarea toxinelor din organism şi are beneficii în tratamentul unor afecţiuni reumatice, precum guta, reumatismul şi artrita.
Precautii si Contraindicatii
Planta nu contine principii toxice. Doar la o administrare de peste 100 g de cicoare pe zi pot aparea fenomene secundare (bradicardie). Uneori pot aparea simptome ca balonarea, durerile abdominale si, foarte rar, arsurile gastrice. In cazul balonarii se poate lua in paralel cu cicoarea si cate un varf de cutit de pulbere de anason (Pimpinella anisum) sau fenicul (Foeniculum vulgare), care au efect carminativ.