Aceasta placinta buniceasca cu prune este sanatate curata. Este facuta fara zahar, fara faina alba, fara ulei, fara foietaj si este delicioasa!
Ingrediente
Aluat
40 g lapte praf degresat
80+30 g faina de ovaz
90 g eritritol cu stevia
5 lingurite faina de konjac
1/2 plic drojdie
1/2 lingurita vanilie macinata
1/6 lingurita sare
100 ml lapte 0.1% grasime cald
10 picaturi aroma de unt
1 bucati oua
Umplutura
600 g prune
50 g eritritol cu stevia
1/4 lingurita faina de konjac
Pentru intinderea si ungerea aluatului
30-40 g faina integrala de orez
1 bucati oua
Reteta placintei
– Combinam laptele praf degresat cu cele 80g de faina de ovaz, eritritolul cu stevia, faina de konjac, drojdia, vanilia macinata si sarea.
– Turnam laptele cald, aroma de unt si aroma de vanilie peste compozitia obtinuta anterior si amestecam totul pana la omogenizare. Pentru mixarea acestui aluat, eu am folosit o spatula din silicon, insa puteti folosi o lingura de lemn sau un alt accesoriu de bucatarie la alegere.
– Adaugam oul si il incorporam. Presaram cele 30g de faina de ovaz ramase si mixam pana la omogenizare. O sa rezulte un aluat umed.
– Acoperim bolul cu folie alimentara si il punem deoparte, intr-un loc cald, ferit de curenti reci de aer, sa creasca putin.
Umplutura
Spalam prunele, le scoatem samburii si le taiem felii. Adaugam eritritolul cu stevia si faina de konjac si amestecam totul foarte bine.
Gatim prunele la foc mediu spre mic, amestecand continuu, timp de 10 minute. Punem umplutura deoparte si ne intoarcem la aluat.
Presaram o cantitate generoasa de faina de orez pe suprafata de lucru si scoatem aluatul din bol. Pentru a va usura munca, va recomand sa folositi o racleta pentru aluat.
Mai presaram putina faina de orez peste aluat pentru a preveni lipirea si impartim aluatul in doua parti inegale. 2/3 din aluat le vom folosi pentru baza si 1/3 pentru partea superioara a placintei.
Punem putina faina de orez pe fundul formei si asezam bucata mai mare de aluat. Intindem aluatul pe toata suprafata formei, ridicand-ul putin si pe peretii acesteia. Nu va sfiati sa adaugati faina de orez, pentru ca aceasta va ajuta sa preveniti lipirea aluatului de maini si ruperea acestuia.
Turnam umplutura si o intindem uniform.
Rulam partea mai mica de aluat pentru a forma un cerc. Atentie, acest aluat se lipeste foarte usor si este destul de “fragil”, prin urmare presarati mereu faina de orez daca este nevoie.
Ridicati cercul de aluat de pe suprafata de lucru si asezati-l pe umplutura. Presati marginile cercului cu degetele pentru a-l uni cu cealalta bucata de aluat.
Ungem placinta cu putin ou batut si o coaceam in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius timp de 30-35 de minute sau pana cand partea superioara a capatat o nuanta aurie.
Sursa articol&foto: dulciurilenuingrasa.ro