Nu este nevoie să alergi prin supermarketuri pentru a avea grijă de corpul tău. Poti culege chiar din grădină cele mai valoroase ajutoare în menţinerea frumuseţii. Proprietăţile benefice ale unor plante asupra pielii sunt exploatate în prezent de cele mai mari laboratoare cosmetice.
Printre aceste plante se regăsesc şi eternii trandafiri sau lavanda.
Petalele trandafirului, care înfloreşte din primăvară şi până la sfârşitul verii, sunt folosite în infuzie pentru fabricarea unei loţiuni cotidiene. Această loţiune este potrivită tuturor tipurilor de ten şi are efect astringent şi tonifiant. În ceea ce priveşte alegerea speciei, cea mai bună este Rosa gallica officinalis. Aceasta este cunoscută încă din antichitate pentru proprietăţile sale terapeutice.
În ceea ce priveşte lavanda, florile sale sunt folosite în general la prepararea de loţiuni sau lapte demachiant. Cea mai pură, şi bineînţeles cea mai recomandată în acest scop este lavandula angustifolia, cunoscută şi sub numele de lavandula officinalis. Este recomandată pentru tenul gras sau acneic. Este perfectă pentru a limita efectele cuperozei şi este recunoscută pentru proprietăţile antiseptice, antiinflamatoare şi cicatrizante.
Loţiune din flori de trandafir sau lavandă
Fierbeţi un sfert de litru de apă minerală şi adăugaţi un pumn de flori, petale, plante proaspete sau uscate. Lăsaţi să infuzeze 15 minute şi apoi filtraţi. Se păstrează timp de o săptămână la frigider. Efectul revigorant este garantat. Se poate folosi această apă de flori ca tonic în fiecare zi.
Plante indispensabile: urzica şi muşeţelul
Muşeţelul şi chiar şi urzica nu ar trebui să lipsească de pe etajera din baie.
Într-adevăr, urzica, care a fost mult timp eradicată din grădini, câştigă din nou teren pentru că are câteva efecte benefice asupra corpului. Pe vremuri bătrânii o foloseau uscată şi amestecată cu iaurt pentru a preveni reumatismul.
Purificatoare şi remineralizantă, urzica mare (Urtica dioica) este folosită pentru loţiuni potrivite pentru tenul normal cu tendinţe de îngrăşare, poate fi folosită şi în tratamentele contra acneei, eczemelor, sau pentru calmarea iritaţiilor. Are efecte benefice şi în încetinirea căderii tenului.
Pentru a procura urzicile este de ajuns să vă plimbaţi prin natură şi să culegeţi frunzele tinere care cresc în zone îndepărtate de sursele de poluare cum sunt şoselele şi în zone care să fie în aval de sursele de deversări chimice, sau, de ce nu, le puteţi culege din propria gradină.
În ceea ce priveşte muşeţelul, el nu este numai sinonim cu ceaiul nopţilor liniştite. Calmant, cicatrizant, muşeţelul se potriveşte perfect tenului uscat, sensibil şi iritat, putând fi folosit în fiecare zi sub formă de lapte sau loţiune. Pentru utilizarea cosmetică şi terapeutică este bine să optaţi pentru specia Chamaemelum nobile. Muşeţelul înfloreşte în mai şi iunie când se recoltează florile care se pot usca pentru utilizarea ulterioară sau se pot folosi în stare proaspătă.
Laptele de muşeţel
Pentru un lapte delicat sunt suficiente un pumn de flori de muşeţel şi trei linguri de lapte praf integral. Fierbeţi plantele in 500 ml de apă. Lăsaţi sa infuzeze 15 minute şi apoi filtraţi. După ce se răceşte adăugaţi laptele adăugaţi laptele. Se poate conserva în frigider timp de o săptămână într-un recipient de sticlă. Acest lapte poate fi folosit ca demachiant în fiecare zi.
citeste si:
Cinci trucuri de frumusete pe care trebuie sa le stii