Aportul adecvat de fibre constituie un rol important în gestionarea greutăţii, reducerea riscului apariţiei bolilor de inimă, a diabetului şi chiar a unor forme de cancer. Potrivit nutriţioniştilor, ar trebui să consumăm 25-30 g de fibre, zilnic, în caz contrar, vom experimenta efecte mai puţin plăcute. Aşadar, iată care sunt semnele care indică faptul că organismul are nevoie de fibre.
Îți este foame după o masă
Fibrele asigură menţinerea stării de saţietate. Astfel, în cazul în care stomacul începe să te roadă la o oră sau două de când ai mâncat, înseamnă că nu ai consumat suficiente fibre la masă. Data viitoare, poţi începe masa cu o salată mică sau un bol de supă de legume, care să conţină şi fasole, recomandă prevention.com.
Balonare
Experimentezi o senzaţie de balonare şi disconfort? Atunci înseamnă că din nou nu ai consumat suficiente fibre care să ajute digestia după masă.
Digestie necorespunzătoare
De asemenea, organismul tău are nevoie de mai multe fibre în cazul în care te confrunți cu constipația.
Ai nevoie de un pui de somn după masă
Dacă simţi că îţi este somn imediat după ce ai mâncat, lipsa de fibre poate fi de vină, întrucât acestea au rolul esenţial de a încetini absorbţia zahărului în sânge. Acest lucru se traduce prin faptul că nivelul zahărului poate fi stabil, doar dacă consumi suficiente fibre. În acest mod vei reuşi să reduci substanţial şi riscul de apariţie a diabetului.
Nivelul crescut al colesterolului
Aportul insuficient de fibre alimentare poate genera şi un nivel crescut al colesterolului, având în vedere că acestea au rolul de a scădea nivelul de colesterol “rău”, reducând totodată inflamaţiile şi presiunea sângelui.
Greutate în exces
Dacă în ultimul timp ai observat o creştere în greutate şi eşti îngrijorat/ă, atunci înseamnă că ar trebui să incluzi mai multe fibre în dieta ta, cum ar fi nuci, fasole, fructe şi legume. Procesul de slăbit poate devenii mult mai ușor prin înlocuirea alimentelor pe care le consumi frecvent cu alimente bogate în fibre.