Binecunoscută pentru proprietățile ei curative asupra ficatului, bilei și rinichilor, rostopasca este un aliat important și în tratarea rănilor și afecțiunilor pielii. Este bine să preparați o crema de rostopască proaspată fiindcă așa se conservă mai bine multe dintre proprietățile active vindecătoare ale plantei.
Rostopasca conține alcaloizi, sparteină, vitamina C, ulei volatil, flavonoizi, saponoide, săruri minerale, compuși care o recomandă în tratamentul a peste o sută de afecțiuni. Printre cele mai importante se numără colicile biliare, dischinezia biliară, acneea, eczemele, enterocolitele, hepatitele acute și cronice.

Rostopasca poate fi un bun remediu și în tratamentul leucemiei. Ştiai că, în cazul cancerelor hepatice, extractul de plantă poate opri procesul de dezvoltare a tumorilor?
Rostopasca se foloseste des în creme și unguente pentru ca este un extraordinar cicatrizant și un antiinfecțios cu spectru larg: bacterii, fungi, protozoare, virusuri.
Rețeta – Unguent de rostopască
Ingrediente:
- 50 gr ulei de masline
- 100 gr ulei de cocos
- 15 – 20 gr ceară de albine
- 80 – 100 gr rostopască proaspătă tăiată mărunt
Preparare unguent de rostopască
Într-un vas emailat sau de yena se pun uleiurile, planta tocată mărunt și ceară de albine. Se amestecă continuu cu o lingură de lemn, timp de 15 minute. Se ia vasul de pe foc și se lasă la racit până a doua zi.
A doua zi încălzim uşor conţinutul, pentru a putea strecura printr-un tifon, apoi o punem la păstrat în recipiente mate sau de culoare închisă. Se păstrează la rece timp de 2- 3 luni. Ceară de albine este un bun conservant.
Acest unguent cu rostopască poate fi folosit extern pentru a trata: furuncule, negi, tăieturi, răni infectate, eczeme, tuberculoza pielii, psoriazis, pete de bătrânețe, herpes, impetigo, verugi, piele crăpată, cearcane, scabie, lupus.
Eczemele se pot vindeca dacă faci un tratament cu alifie de rostopască. Se prepară din 30 g pulbere de rostopască şi 15 g vaselină, la care se adaugă 10 ml ulei de măsline. Cu acest amestec se ung rănile şi se pansează. Pansamentul trebuie să stea 2-3 zile, după care se poate schimba, repetându-se procedeul până la vindecarea eczemelor.
Administrare:
Se realizează aplicaţii locale de 2-3 ori pe zi, la nivelul zonelor afectate.
Contraindicații:
Alergie la oricare dintre componentele produsului.
Precauții: Se recomandă testarea prealabilă a sensibilităţii pe o porţiune mică de piele.
Bună ziua ptr cremă rostopască pot înlocui cocosul cu cremă Aloe Vera?
Buna ziua,
Uleiul de cocos și aloe vera au proprietăți diferite și nu pot fi direct înlocuite una cu alta, din cauza diferențelor în consistența și modul în care acționează asupra pielii.
Uleiul de cocos este un ulei gras, care are rolul de a hidrata și de a crea o barieră protectoare pe piele. Este adesea utilizat în alifii pentru a ajuta la pătrunderea altor ingrediente în piele și pentru a oferi o textură emolientă și ușor de aplicat.
Aloe vera este un gel care are proprietăți calmante, antiinflamatorii și de vindecare. Este folosit mai ales pentru a răci și a hidrata pielea, dar nu oferă aceeași consistență grasă și vâscozitate ca uleiul de cocos.
Dacă doriți să înlocuiți uleiul de cocos cu aloe vera într-o rețetă de alifie, trebuie să țineți cont de faptul că aloe vera nu va oferi același efect emolient sau textură.