Coș de cumpărături

Nu ai niciun produs în coș.

Ceai de Crusin - Ce efect are si atentionari importante

Ceai de Crușin – Ce efect are și atenționări importante

Ceaiul de cruşin are o puternică acţiune purgativă si este recomandat de medici în combaterea constipaţiei, dar utilizarea lui trebuie facută corect, altfel poate dăuna mult sănătății. Coaja matură de crușin conține glicozide antracinonice, incluzând franguline și glucofranguline, substanțe cu efecte laxative intense.
Cuprins articol

Ceai de crusin – laxativ puternic impotriva constipatiei
Ceai de Crusin – Cum se prepara corect ceaiul de crusin?
Ceai de crusin pentru slabit
Ceai de crusin – Contraindicaţii ale crusinului

Ceai de crușin – laxativ puternic împotriva constipației

Crusinul laxativ pentru constipatie

Scoarţă de cruşin alături de frunzele de senna şi scoarţă de căscară sunt considerate cele mai puternice laxative naturale deoarece sunt bogate în glicozidele antrachinonice care stimulează contracția musculaturii intestinale dar, spre deosebire de celelalte laxative vegetale stimulative, cruşinul poate fi folosit ceva mai mult timp fără a produce dependenţă.

Ceaiul de cruşin calmează durerile abdominale şi activează procesul de digestie. Grăbește tranzitul intestinal și stimulează metabolismul, estompează senzaţia de foame, iar efectul de curățare al intestinului te ajută să scapi și de paraziții intestinali.

Deoarece cruşinul nu irita intestinele, ceaiul ajută persoanele cu hemoroizi, fisuri anale sau sensibilitate rectală să aibă un proces de defecare mai uşor. Medicii spun că, dacă se utilizează corect, cura de ceai poate ajută la hidratarea organismului, la estomparea senzaţiei de foame, precum şi la diminuarea unor afecţiuni.

“Ceaiurile au efect antioxidant, revigorant, energizant şi reduc riscurile apariţiei bolilor respiratorii şi cardiace. Consumul de ceai cu efect laxativ ajută în cură de slăbire, eliminând excesul de apă, grăbind tranzitul intestinal şi echilibrând activitatea endocrină”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie. Înainte însă de a începe să beţi ceai de cruşin, este indicat să cereţi părerea avizată a unui medic.

Ceaiul este indicat şi persoanelor care vor să scadă în greutate, datorită proprietăţilor sale laxative. De asemenea, favorizează eliminarea viermilor intestinali şi ajuta în combaterea unor afecţiuni ca bolile autoimune şi alergice, hepatitele şi insuficienţa hepatică, reumatism, dishinezia biliară şi bila leneşă. Contribuie la detoxifierea organismului, curăţă intestinele şi previne apariţia hemoroizilor externi.

Crușinul (Frangula alnus) este un arbust care creşte în păduri şi pe malul râurilor şi de la care este folosită coaja, datorită proprietăţilor sale antiinflamatorii, antibacteriene, diuretice şi antitumorale. Mai este cunoscut şi sub numele de „lemn câinesc” iar în engleza este denumit Alder Buckthorn. Deşi seamănă cu cireşele, fructele trebuie evitate deoarece sunt destul de otrăvitoare şi ingerarea lor provoacă crampe intense şi diaree.

Scoarţa proaspătă conţine şi o substanţă toxică care provoacă voma puternică. Acesta substanţa se descompune natural în aproximativ un an sau printr-un procedeu de încălzirea la 100-120 grade timp de o oră. Din acest motiv la ceai se utilizează doar scoarţa bine uscată, de culoare verde-maronie sau neagră, încălzita la temperatură mare şi mai veche de un an.

Ceai de Crușin – Cum se prepară corect ceaiul de crușin?

Ceaiul se prepară dintr-o cantitate de 2-2.5 grame de coajă mărunţită (cam o lingură fără vârf), care se va pune în 200 ml de apă fierbinte. Apoi se fierbe la foc mic timp de 15 minute. Se strecoară fierbinte şi se bea călduţ, seara, înainte de culcare. Îşi face efectul după aproximativ 8 ore şi nu imediat după consum. Se ia seară înainte de culcare pentru a avea timp să inducă o circulaţie a intestinelor până dimineaţa.

În cazurile de constipaţie cronică se repetă doza, dimineaţa, pe stomacul gol. În utilizarea pentru uz extern se va folosi în ceai mai slab sau dintr-o linguriţă cu care se vor face tamponări uşoare pe piele în locurile afectate.

Poate fi băut independent sau în combinaţie cu alte ceaiuri digestive, laxative, ce ajută la eliminarea gazelor (efect carminativ). În cadrul unor cure de detoxifiere este indicat să-l folosiţi mai ales în anotimpurile primavara-toamna. Se poate utiliza coajă de cruşin şi în compoziţia altor ceaiuri din mai multe plante: hepatic, laxativ, şi laxativ-antihemoroidal.

Articol recomandat: Ceai de Salvie: Tratamente si modul de folosire corect

Decoct de cruşin pentru cazurile de constipaţie cronică
Ceaiul de cruşin are acţiune laxativă eficienta dar în cazurile mai grave, de constipaţie acută şi cronică, se recomandă înlocuirea ceaiului cu un decoct din scoarţă de cruşin sub formă de pulbere combinată cu boabe de coriandru. Se bea câte jumătate de cană sau o cană maxim pe zi şi îşi face efectul după aproximativ 4 ore. Constipaţia cronică, colicii intestinali şi gazele se pot trata şi cu pulbere de cruşin combinată cu boabe de coriandru care se adaugă la o cană de apă.

Ceai de crușin pentru slăbit

Dacă intenţionaţi să folosiţi ceai de cruşin pentru slăbit, luaţi inc considerare faptul că este un ceai cu efecte laxative. De asemenea, luaţi în considerare faptul că pentru rezultate vizibile (şi de durată) este recomandat să ţineţi o dietă.

Medicii spun că, dacă se procedează corect, o cură de slăbire cu acest ceai poate ajută la hidratarea organismului, la estomparea senzaţiei de foame şi accelerarea tranzitului intestinal. De asemenea, un alt efect benefic este că reduce riscurile apariţiei bolilor respiratorii şi cardiace.
“Consumul de ceai cu efect laxativ ajută în cură de slăbire, eliminând excesul de apă, grăbind tranzitul intestinal şi echilibrând activitatea endocrină”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie. Înainte însă de a începe să o cură cu ceai de cruşin, este indicat să cereţi părerea avizată a unui medic.

Ceai de Crusin

De asemenea este important ca pe perioada în care ţineţi o cură cu cruşin să beţi 6-8 pahare de apă zilnic şi să consumaţi multe fructe şi legume proaspete.

Este eficient împotriva obezităţii şi a tendinţei de îngrăşare
Datorită efectului detoxifiant şi a proprietăţilor digestive pe care le are, ceaiul preparat din scoarţă de cruşin este utilizat pentru a combate obezitatea şi tendinţa de îngrăşare. Reglează digestia şi le ajută pe persoanele supraponderale să slăbească uşor. Pentru o eficienţă maximă, se poate prepara un ceai din plante medicinale combinat în care pe lângă cruşin se pot adăuga păpădie, anghinare, flori de şoc sau cicioare. Acesta infuzie combinată se bea dimineaţa, timp de 10 zile, apoi se face pauză de minim o săptămână.

Ceai de crușin – Contraindicaţii ale crușinului

Atenție: Coaja proaspătă de cruşin poate provoca vărsături severe. În consecinţă, asiguraţi-vă că produsul pe care îl achiziţionaţi este mai bătrân de 1 an şi a fost pregătit printr-un proces de încălzire la 100 grade Celsius.

Următoarele persoane trebuie să evite utilizarea cruşinului:

Diaree: Nu utilizați ceai de cruşin dacă suferiţi de diaree. Efectele sale laxative pot agrava această afecțiune.

Sarcina şi perioada de alăptare: Evitaţi orice administrare orală a produselor ce conţin scoarţă de cruşin.

Persoanele care suferă de obstrucție intestinală, afecțiuni inflamatorii ale intestinului (apendicită, boala Crohn, sindromul intestinului iritabil – IBS sau colita ulcerativă).

Bătrânilor şi copiilor sub 12 ani: Este contraindicat consumul ceaiului şi a altor produse pe bază de cruşin.

Persoanele care se află sub tratament medicamentos, cu excepția antihelminticelor, nu trebuie să consume acest ceai deoarece împiedică absorbția acestora. Este puternic contraindicat consumul de ceai de cruşin în acelaşi timp cu utilizarea unor medicamente pentru tratamentul inflamațiilor (Corticosteroizii) deoarece ambele stimulează pierderea de potasiu şi în asociere, nivelul de potasiu în organism va scădea la un nivel periculos de mic. Exemple de astfel de medicamente includ hidrocortizon, prednison, metilprednisolon, dexametazonă şi altele, lista completă o găsiţi aici

Persoanele care se confrunta cu dureri de stomac, hemoroizi, abdomen acut chirurgical.

Cei cu hipersensibilitate la una sau mai multe dintre componentele cruşinului

Ceai de Crușin – Precauții și reacții adverse

scoarta si fructe de crusin

Dacă se folosește pe termen lung, ceaiul de cruşin dă dependenţă şi are şi alte efecte nedorite. Este iritant pentru pereţii intestinali şi poate provoca colită cronică, diaree severă, colici abdominali (prin accelerarea peristaltismului), stări de slăbiciune, oboseală cronică. În plus, poate afecta și flora intestinală normală, prin eliminare mai rapidă, înainte ca aceasta să aibă timp să se regenereze.

Articol recomandat: Ceaiul de ANASON STELAT netezeste ridurile si stimuleaza circulatia

Consumul pentru o perioadă mai mare de 10 zile precum şi utilizarea unor doze mai mari de 2-3 grame poate slăbi colonul şi poate vătăma rinichii. De asemenea, poate schimba culoarea urinei în galben închis sau în roşu, dar acesta este un efect inofensiv.

În concluzie, ceaiul de cruşin e bun doar ca metodă de urgenţă, pentru folosire ocazională. Folosirea acestei băuturi ca laxativ sau în cure de slăbire pe termen lung crează probleme de sănătate.

Administrat pe cale orală pentru perioade de timp de până la 8-10 zile, cruşinul nu prezintă riscuri majore asupra organismului. În cazul în care tratamentul depăşeşte această perioadă exista riscul de scădere a nivelului de potasiu din organism precum şi riscul de apariţie a unor afecţiuni ale inimii, senzaţie de disconfort abdominal, crampe incontrolabile, colici intestinale, diaree, slăbirea sistemului muscular şi tulburări ale sângelui, inclusiv prezenta sângelui în urină. Unele persoane au întâmpinat crampe musculare severe în urma administrării unui tratament pe bază de cruşin.

Consumul de ceai de cruşin nu se asociază cu alte medicamente orale (cu excepţia antihelminticelor) deoarece, împiedică absorbţia acestora, accelerând tranzitul intestinal.

Asistență Frunză Verde
Asistență Frunză Verde
Articole: 683

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *