Cicoarea ( CICHORIUM INTYBUS L.) denumită popular și “Pansamentul ficatului” este o plantă medicinală, melifera şi alimentară. În alimentaţie se folosesc rădăcinile pentru a obţine înlocuitorul de cafea cu care se aseamănă foarte mult la gust dar diferă la aroma şi frunzele care se consuma primăvara ca atare sau în salate. Că plantă medicinală, este utilizată încă din Antichitate, egiptenii folosind-o pentru tratarea bolilor de ficat şi pentru dezintoxifierea acestuia. În medicină tradiţională românească, cicoarea se foloseşte în tratarea rănilor, durerilor abdominale. Ca să prepari cafeaua de cicoare ai nevoie fie de rădăcina măcinată şi coaptă a plantei, fie de cicoare instant.Bunicii noştri consumau cu regularitate cafeaua de cicoare pe care o luau dimineaţa cu ei la muncile câmpului.
Se pare că cicoarea este folosită din vechime pentru tratarea diverselor afecţiuni, în special cele legate de digestie şi constipaţie. În plus, există anumite cercetări recente care relevă faptul că această cafea ar fi indicată persoanelor diabetice, deoarece conţine insulină. Iată ce alte beneficii aduce cafeaua de cicoare:
– calmează durerile abdominale;
– te scapă de constipaţie, stimulând digestia;
– nu vei avea probleme cu somnul, deoarece nu conţine cofeină;
– protejează ficatul şi fierea;
– combate oboseala şi ajută la concentrare;
– ajută la detoxifierea organismului;
– este recomandată persoanelor care doresc să slăbească.
Cicoarea are numeroase vitamine (A, B, C, E şi K) şi minerale (fier, fosfor, calciu, potasiu, magneziu), aducând un aport însemnat de nutrienţi organismului.
Cum prepari “cafeaua” de cicoare
Din rădăcină de cicoare, dacă se prăjeşte şi apoi se macina, se obţine o pulbere închisă la culoare, cu efecte tonice digestive şi nervoase, folosită adesea ca substitut de cafea. În magazinele noastre se găsesc diferite sortimente de cafea de cicoare, care, de fapt, sunt un amestec între cicoarea prăjită şi diverse cereale şi leguminoase prăjite (naut, ovăz, orz). Băutură care se obţine din acest amestec este un excelent aperitiv, care, consumat înainte de masă, previne indigestia şi balonarea, alunga oboseală fizică şi nervoasă.Din pulberea de rădăcină coaptă şi mărunţită se pun 2 linguriţe la o cană cu apă fierbinte. Se fierbe 2-3 minute sau se lasă la infuzat sub capac. Se strecoară şi se îndulceşte cu puţin zahăr brun sau o linguriţă de miere după ce se răceşte.
Stimulează secreţia de bilă
Pentru persoanele care au pietre la vezica biliară, crizele de bilă sunt chinuitoare. Terapeuţii au o veste bună pentru aceşti bolnavi. Decoctul de cicoare este un remediu excelent, deoarece rădăcina plantei conţine taninuri, substanţe care stimuleză secreţia de bilă şi ajută la eliminarea substanţelor care contribuie la formarea calculilor. Mai mult, dacă aceste pietre nu au dimensiuni prea mari, încât să blocheze canalele excretoare, cura cu decoct de cicoare poate ajuta chiar la evacuarea calculilor biliari.
Eficientă şi în litiaza renală
Datorită principiilor amare, a insulinei şi a colinei, cicoarea are efecte diuretice şi stimulează producţia de urină. Aceste substanţe active conţinute de plantă previn formarea calculilor renali, facilitând eliminarea fără complicaţii a calculilor existenţi.
Susține efortul intelectual și reduce stresul
În zilele foarte aglomerate, dar şi în perioada examenelor, pentru a face faţă eforturilor intelectuale şi stresului, fitoterapeuţii ne recomandă să bem „cafeluţa de cicoare”. Licoarea care înlocuieşte cafeaua naturală are şi alte efecte terapeutice: este un bun adjuvant în tratamentul afecţiunilor biliare şi hepatice. Totodată, cafeluţa de cicoare este la fel de eficientă şi în combaterea acneii şi constipaţiei.
Are efect sedativ
Pentru persoanele care au stări de agitaţie, care suferă de insomnie sau se confruntă cu tulburări nervoase datorate stresului, preparatele din rădăcină de cicoare sunt leacuri dovedite cu efect sedativ.
Revigorează memoria
„ Cercetările mai recente menţionează că rădăcina de cicoare conţine şi insulină, fiind o speranţă de viaţă pentru diabetici. Cafeaua de cicoare, preparată din rădăcina plantei, calmează durerile abdominale şi nu prezintă riscul dependenţei. În plus, acest sortiment de cafea revigorează memoria şi combate oboseala în cazul persoanelor care desfăşoară activităţi intelectuale intense.
În astfel de situaţii, specialiştii recomandă un consum zilnic de două căni. Cafeau de cicoare se poate obţine în casă prin măcinarea rădăcinii de cicoare în râşniţa de cafea. De asemenea, acest sortiment de cafea se poate procura de la magazinele cu produse naturiste” spune Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Leac pentru problemele digestive
Terapeuţii apreciază că ceaiul de cicoare combate cu succes digestia leneşă, tusea şi anemiile. Consumată zilnic, infuzia este foarte bună şi pentru problemele digestive, asociate stresului, cum ar fi scăderea sau creşterea poftei de mâncare.
Decoctul de cicoare elimină toxinele
Potrivit unui studiu recent, infuzia de cicoare este un filtru care ajută la eliminarea toxinelor din organism şi are beneficii în tratamentul unor afecţiuni reumatice, precum guta, reumatismul şi artrita.
Precauții și Contraindicații
Planta nu conţine principii toxice. Doar la o administrare de peste 100 g de cicoare pe zi pot apărea fenomene secundare (bradicardie). Uneori pot apărea simptome ca balonarea, durerile abdominale şi, foarte rar, arsurile gastrice. În cazul balonării se poate lua în paralel cu cicoarea şi câte un vârf de cuţit de pulbere de anason (Pimpinella anisum) sau fenicul (Foeniculum vulgare), care au efect carminativ.