Laptele se numără printre cele mai hrănitoare alimente şi abundă în proteine, micronutrienţi, calciu şi carbohidraţi. Iată de ce unele persoane au intoleranţă la lapte şi cum o pot învinge. Oamenii pot dezvolta intoleranţă la lactoză atunci când intestinul este afectat din cauza unei boli, a unei intervenţii chirurgicale sau din cauza anumitor medicamente. În aceste cazuri, intoleranţa la lactoză poate fi temporară sau permanentă. Uneori, se poate instala şi după un episod de gastroenterită.
Superaliment, singurul folosit încă de la naştere, laptele aduce o serie de beneficii organismului. Totuşi, lipsa unui consum constant de lapte duce la scăderea activităţii lactazei – enzima care descompune lactoza în două glucide mai mici: glucoza şi galactoza -, localizată pe suprafaţa celulelor care căptuşesc intestinul subţire.
Alergia alimentară este reacţia pe care o are sistemul imunitar la o anumită proteină alimentară. Atunci când proteina este ingerată se poate declanşa o reacţie alergică care include o serie de manifestări, de la simptome uşoare (erupţii cutanate, urticarie, prurit (mâncărime, edem etc.) până la simptome severe (respiraţie dificilă, şuierătoare, leşin etc).
Intoleranţa nu implică sistemul imunitar. În loc să fie digerată şi absorbită, lactoza rămâne în intestine şi hrăneşte bacteriile, care eliberează acizii ce cauzează simptomele (greaţă, crampe, balonare)
Vârstnicii digeră tot mai greu lactatele
Se estimează că 75% din adulţi au un nivel scăzut de lactază deoarece, pe măsură ce înaintează în vârstă, majoritatea persoanelor nu mai pot digera complet lactoza. Aceasta rămâne în intestin, fermentează şi produce, în mai puţin de 30 de minute, manifestări neplăcute, precum balonarea, diareea, crampele sau greaţa, cu alte cuvinte, intoleranţa la lactoză.
Livia Nena, biolog nutriţionist: “Intoleranţa la lactoză obligă persoana afectată să evite laptele şi toate produsele derivate din lapte. Prin urmare, regimul alimentar poate cuprinde proteine (ouă, carne), legume, fructe şi cereale. Lipsa lactatelor din regimul alimentar al persoanei cu intoleranţă la lactoză poate avea urmări asupra sănătaţii prin carenţe de calciu. De aceea, medicul poate recomanda administrarea de suplimente nutriţionale cu calciu sub formă de tablete (500 – 1.000 mg). Acest nutrient poate fi asimilat şi din alimente cum ar fi: peşte, ouă, cereale, fructe, legume (fasole, năut) şi oleaginoase (nuci). ”
Cum recunoşti intoleranţa la lactoză
Depistarea intoleranţei la lactoză este dificilă din cauză că poate fi confundată frecvent cu alte boli precum pancreatita, tulburări de absorbţie intestinală sau colite, explică specialiștii. Există teste care măsoară absorbţia de lactoză în sistemul digestiv.
Unul dintre ele presupune să bem dimineaţa, pe stomacul gol, un lichid ce conţine lactoză, iar peste 30 de minute să ne măsurăm glucoza din sânge. Dacă valoarea acesteia nu creşte cu mai mult de 20 de puncte, diagnosticul este confirmat. Un alt test măsoară cantitatea de hidrogen din respiraţie. Dacă acesta are un nivel ridicat, indică digerarea defectuoasă a lactozei.
Dacă bănuieşti că ai putea avea intoleranţă la lactoză, nu mai consuma produse lactate timp de două săptămâni. Dacă te simţi mai bine şi disconfortul gastrointestinal s-a diminuat, poţi începe să reintroduci lactate în alimentaţie, puţin câte puţin, pentru a determina ce cantitate din fiecare produs poţi tolera. Bea puţin lapte sau mănâncă puţină brânză şi aşteaptă două-trei zile pentru a vedea ce se întâmplă. Medicul îţi poate recomanda şi alte teste de diagnostic, inclusiv analize sanguine sau testul hidrogenului în aerul respirat.
cum recunosti intolenta la lalptele de vaca la sugari
Alergia la laptele de vacă este frecventă la sugari şi copii. „Simptomele pot varia de la forme uşoare, cum ar fi urticaria, până la cele severe, cum ar fi anafilaxia. Prin urmare, este recomandat ca persoanele cu alergie la lapte să aibă acces rapid la un autoinjector de epinefrină (cum ar fi un EpiPen ) în orice moment. Pentru a preveni o astfel de reacţie, evitarea strictă a produselor din lapte de vacă este esenţială. Citiţi întotdeauna eticheta cu ingrediente, fiindcă proteinele din lapte se găsesc în foarte multe produse din comerţ (ciocolată, produse de patiserie etc )”, precizează dermatologul.
Lactaza, enzima care rezolvă problema
O metodă simplă de a gestiona intoleranţa la lactoză este administrarea a două comprimate de Lactază – o enzimă naturală obţinută din ciuperca Aspergillus oryzae cu rol în digestia glucidelor, în descompunerea lactozei şi în susţinerea sistemului imunitar – înainte de a consuma produsul sau alimentul care conţine lactoză. Acesta este un supliment alimentar eficient pentru persoanele cu intoleranţă la lactoză, însă se poate administra şi copiilor peste patru ani.
Ce alimente mai conţin lactoză
-Pâinea
-Cerealele
-Supele la plic
-Sosurile (ketchup, maioneză)
-Muştarul
-Margarina
-Produsele de patiserie
-Mezelurile preambalate
Alergia este cu totul altceva
Intoleranţa la lactoză nu este acelaşi lucru cu alergia la lapte. Intoleranţa la lactoză presupune, de fapt, insuficienţa digerării zahărului din lapte. O persoană cu alergie la lapte poate digera în mod normal laptele, însă sistemul său imunitar dă un răspuns alergic sau respinge una sau mai multe componente ale laptelui.
Contrar percepţiei comune, intoleranţa la lactoză nu este neapărat o afecţiune moştenită, ci se poate dezvolta şi la maturitate, de cele mai multe ori în jurul vârstei de 20 de ani.
Intoleranta la lactoza nu este acelasi lucru cu alergia la lapte
Intoleranta la lactoza presupune de fapt insuficienta digerarii zaharului din lapte. O persoana cu alergie la lapte poate digera in mod normal laptele, insa sistemul sau imunitar da un raspuns alergic sau respinge una sau mai multe componente ale laptelui.