Folosite pentru a da savoare mâncărurilor, mărarul și pătrunjelul te ajută să scapi de multe afecţiuni. Iţi aratăm ce preparate naturiste care le includ sunt indicate în bolile ficatului, splinei, intestinelor și rinichilor.

Mărarul și pătrunjelul nu sunt utilizate de ieri, de azi cu scopul de a vindeca. De pildă, în medicina tibetană și indiană, mărarul era folosit ca tonic digestiv, cu efect antiinflamator. De asemenea, încă din Antichitate, pătrunjelul a fost recomandat în dureri de cap, infecţii digestive, intoxicaţii.
Pătrunjelul ajută rinichii
Puţine medicamente din lume se pot compara că eficienţa cu pătrunjelul, care corect preparat şi administrat, are o acţiune terapeutică atât de puternică încât multe laboratoare ale unor universităţi şi firme farmaceutice prestigioase din lume l-au luat în studiu pentru a-i afla tainele.
Dacă te chinuie o piatră la rinichi, îţi va fi de folos un remediu pe bază de pătrunjel. Într-un litru de apă pui 25 de linguri de rădăcină de pătrunjel mărunţită. O lași la fiert până scade la 250 ml, apoi o strecori. De-a lungul unei singure zile, bea trei ceșcuţe din lichidul obţinut. Dacă poţi, încearcă să nu mănânci nimic în ziua respectivă sau să consumi decoctul dimineaţa, pe stomacul gol.
Mărarul, un bun detoxifiant
Proaspăt preparat, sucul de mărar elimină toxinele și apa în exces din organism. După cum indică medicul Ruxandra Constantina, acesta „ajută nu doar în curele de slăbire, ci previne formarea pietrelor la rinichi și la vezica biliară. Sucul are acţiune detoxifiantă și regenerantă asupra celulei hepatice, ajută la normalizarea colesterolului sangvin, are efecte antivirale și antibacteriene“. O cură cu suc de mărar este indicat să nu depășească patru săptămâni.
Este recomandat să bei 50 ml pe zi, dar e mai bine să începi cu o cantitate mică pe care o crești progresiv, altfel pot apărea tulburări digestive sau dureri de cap.
Infuzia oprește sughiţul
Pui capăt episoadelor repetate de sughiţ cu o linguriţă de seminţe de mărar opărite într-o cană cu apă clocotită. Bei ceaiul neîndulcit, călduţ. O infuzie de două-trei ore a seminţelor de mărar într-un pahar cu apă fierbinte este un leac bun pentru incontinenţa urinară, pe care o remediază temporar. Sorbi din ceaiul obţinut pe parcursul unei zile.
Sucul de pătrunjel te apără de infecţii
Odată cu trecerea anilor, mai ales dacă s-au adunat kilograme în exces, articulaţiile au de suferit și ajung să te doară. Pentru a scăpa de neplăceri, adaugă pătrunjel în salate sau consumă-l sub formă de suc, pentru că vitamina C din compoziţie este de mare ajutor în aceste situaţii.
Citește și: Sucul de pătrunjel un remediu puternic ce trebuie folosit cu precauție
Tot cu un aport crescut de vitamina C previi și infecţia cu HPV (Human Papiloma Virus), care poate duce la apariţia cancerului de col uterin. Pentru asta, e nevoie să bei suc de pătrunjel șase săptămâni.
Mod de preparare
Sucul de pătrunjel s-a dovedit eficace și pentru o serie de boli ale sistemului ocular, în special pentru cele de la nervul optic. Vizibilitate redusă, probleme ale corneei, cataracta, conjunctivita, oftalmie (în toate etapele sale) sau oboseala ochilor, toate acestea pot fi cu succes tratate cu combinația dintre suc de morcov, pătrunjel, țelină și cicoare.
Este important ca sucul de pătrunjel să nu se bea singur, deoarece aceasta poate provoca tulburări la nivelul sistemului nervos. Prin urmare, acesta trebuie să fie combinat cu alte legume. împreună cu suc de sfeclă, de morcovi sau de castraveți, sucul de pătrunjelul amelioreazp problemele de menstruație.
Pentru a se prepara suc de pătrunjel se pun frunzele în storcător şi apă cât să le cuprindă. Se presează compoziţia până devine o pastă ce se poate bea ca atare sau filtrată. Este recomandat că sucul să se bea imediat ce a fost preparat și în nici un caz nu se tine în frigider mai mult de cinci ore. Se bea zilnic sucul obținut dintr-o legatură de pătrunjel preferabil înainte de masa principală.