Mărarul combate depresia, întărește oasele și crește fermitatea sânilor

Mǎrarul este un condiment foarte aromat originar din regiunile situate la est de Mediterana fiind folosit Evul Mediu pentru a alunga spiritele rele. Pentru români este un simbol al vitalitatii. Efectele benefice ale mărarului au fost menționate și în farmacopeea egipteanǎ de acum 5000 de ani.

mararE o mirodenie este foarte folositǎ în Europa, dar şi în India, unde frunzele uscate de marar folosesc atât la aromatizarea salatelor, fripturilor şi sosurilor cât şi a lichiorurilor şi dulceţurilor.

Efectele mărarului asupra sănătății:

Bogat în potasiu, sodiu şi sulf, mărarul este un foarte bun diuretic. Amelioreazǎ anxietatea şi epuizarea nervoasǎ, insomia, tulburǎrile digestive, întǎreşte unghiile. Contine ulei volatil intre 2,5-4%( in frunzele de marar si in ramurile tinere si 3-6% in seminte) calciu, potasiu, fier, magneziu, vitaminele A, B si C.  Uleiul volatil de marar contine intre 40-60% carvona (un puternic antioxidant specific mararului, dafinului si chimenului), substanta cu un puternic efect anti-cancerigen.

Mǎrarul are proprietǎţi digestive, antispastice, antiinflamatorii şi diuretice. Pe vremuri, el a fost folosit pentru calmarea crizelor de epilepsie, şi dacǎ în timpul unui banchet cineva ar fi baut prea mult, mǎrarul calma excesul.  Se pare cǎ are şi proprietǎţi afrodisiace. Sub formǎ de infuzie mǎrarul stimuleazǎ sistemul digestiv, seminţele opresc sughiţul, durerile de cap tusea, stimuleazǎ lactaţia, ajutǎ la eliminarea gazelor intestinale, la diminuarea crampelelor şi are acţiune de antiseptic intestinal.

Folosit în îngrijirea dentiţiei, aceastǎ plantǎ curǎţǎ în profunzime dinţii şi gingiile, reuşind sǎ opreascǎ proliferarea bacteriilor responsabile de infecţiile gingivale şi de formarea cariilor. De asemenea, el este recomandat persoanelor care au sensibilitate dentarǎ, mestecarea frunzelor de mǎrar putând calma durerile.

Un decoct de vin alb în care se adaugǎ frunze de mǎrar poate fi folosit pentru periajul zilnic al dinţilor. Pentru o respiraţie proaspǎtǎ puteţi folosi pentru gargarǎ un decoct din seminţe de mǎrar.

Citește și: Cura de slăbire cu USTUROI – sănătoasă și foarte eficientă

Mǎrarul poate lupta împotriva dispepsiei nervoase şi poate reduce febra, atunci când este administrat sub formǎ de infuzie. Mǎrarul opreşte sughiţul, stimuleazǎ pofta de mâncare şi poate chiar sǎ îmbunǎtǎţeascǎ libidoul şi tonusul general.  În cazul retenţiei de apǎ, a spasmelor gastrice, a surplusului de greutate, sau în ulcere, este recomandat a se bea o infuzie de mǎrar de 2 -3 ori pe zi.

Uleiul esenţial de marar, adǎugat în ceai combate gazele intestinale şi balonarea. Este eficace împotriva durerilor menstruale, a colicilor şi a problemelor hepatice.

Uleiul esenţial de mǎrar poate opri sforǎitul, fii de ajuns sǎ picuraţi câteva picǎturi de ulei pe un prosop aşezat pe pernǎ.

Creșterea fermității sânilor cu tinctura din semințe de mărar ?

Cercetătorii de la Universitatea din Osaka afirmă că o cură cu pulbere sau cu tinctură din semințe de mărar, timp de 20 de zile, favorizează creșterea fermității sânilor, pe care-i remodelează și cărora le accentuează fermitatea. Frunzele de mărar conțin mici cantități de estrogen. Estrogenul încetinește procesul de îmbătrânire, face pielea frumoasă, ajută la creșterea naturală și armonioasă a sânilor, reglează ciclul menstrual și estompează simptomele menopauzei.

Citește și: Dr.OZ: Bicarbonatul, un produs minune pentru sănătate şi frumuseţe

Rețete naturale pe bază de mărar

Infuzia cu mărar (folositǎ pentru digestie, insomnie, anxietate): fierbeți o crenguță de mărar într-o ceașcă de apă şi lăsați la infuzat câteva minute. Infuzia trebuie băută caldă.

Apa de mǎrar: adǎugaţi o linguriță de semințe de mǎrar mǎcinate într-o ceascǎ cu apǎ fierbinte şi lasaţi sǎ infuzeze câtva ore. Filtraţi şi indulciţi cu miere. Pentru copii reduceţi cantitatea de seminţe la jumǎtate.

Pulberea de mărar se obține prin măcinarea semințelor și a inflorescențelor uscate cu ajutorul unei râșnite. Se poate lua de doua ori pe zi câte o linguriță, însă, înainte de a fi înghițită, se ține timp de 10-15 minute sub limbă. Tratamentul durează 21 de zile.

Tinctura de mărar: 100 ml de alcool de 50 de grade, în care se adaugă 3-4 lingurițe de pulbere de mărar. Tinctura de mărar se lasă la macerat timp de 8-9 zile, dupa care se filtrează. Tratamentul cu tinctură de mărar durează 21 de zile, luând-se de 3 ori pe zi înainte de mese câte o linguriță de tinctură dizolvată în 100 ml de apă.

Ceai de mărar – se prepară o infuzie din două lingurițe de semințe de mărar la 250 ml de apă. Ceaiul de mărar este un elixir excelent pentru slăbit.

Vinul de mărar: Pentru tratarea asteniei se  prepară un amestec de 20 de linguri de mărar și un litru de vin roșu. Se lasă o săptămână la macerat, se filtrează și se consumă câte 50 ml după fiecare masă.

Contraindicaţii şi precauţii

Pe parcursul sarcinii uleiul esenţial de mǎrar poate fi toxic pentru fǎt, de aceea este contraindicat femeilor însǎrcinate, dar şi femeilor care alǎpteazǎ. Uleiul esenţial de mǎrar trebuie folosit în doze mici.

Trebuie administrat cu precauţie copiilor, fiind interzis copiilor sub doi ani.

În utilizarea de lungǎ duratǎ mǎrarul poate deveni neorotoxic.

Principalele beneficii pentru sănătate ale mărarului:

1. Te scapă de kilogramele în plus. Mărarul este folosit cu succes în regimurile pentru slăbit, deoarece are proprietatea de a aplatiza abdomenul. Proprietățile sale diuretice împiedică retenția de lichide din organism și acționează asupra depunerilor în zonele celulitice.

2. Stimulează activitatea rinichilor. Patru linguri de suc proaspăt de mărar luate zilnic timp de doua săptămâni previne și combate calculii, cistitele și infecțiile renale.

3. Calmează durerile abdominale. Mărarul acționează foarte eficient stimulând toate funcțiile intestinale și are un puternic efect antispastic. Calmează durerile abdominale, limitează acumularea de gaze și scutește nou-născutul de colici.

4. Benefic sistemului nervos. Mărarul mai este un puternic tonic fizic și psihic, combate depresia și readuce bucuria de a trăi.

5. Întărește oasele. Semințele de mărar au cea mai mare concentrație de calciu din tot regnul vegetal. O linguriță cu semințe conține mai mult calciu decât o cană cu lapte. Calciul este necesar în special pentru prevenirea osteoporozei.

6. Sâni mai fermi. Frunzele de mărar și semințele conțin mici cantități de estrogen – hormonul feminin responsabil de creșterea naturala a sânilor și de întreținerea supleții pielii.

7. Împrospătează respirația. Mestecă frunze și semințe de mărar daca vrei o respirație proaspătă. În plus, semințele au capacitatea de a calma durerile ușoare de dinți.

Breviar termeni articol: tinctură de mărar, ceai de mărar, ulei de mărar, creșterea sânilor cu tinctura din semințe de mărar, sos mărar.

Alina Ivan, Marcela Ionescu

Asistență Frunză Verde
Asistență Frunză Verde
Articole: 682

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *