
Florile de soc sunt recomandate ca terapie pentru combaterea multor afecțiuni: digestive (au proprietăți diuretice și laxative), respiratorii (răceala, gripa și bronsita), dermatologice, oculare, afecțiuni reumatice, cardiace sau de nutritie (în curele de slăbire). Socul este excelent în stări febrile și poate înlocui cu succes aspirina sau paracetamolul.
Îl poți folosi și alături de medicația obișnuită în viroze respiratorii, stări gripale sau bronșite. Au și efecte favorabile în reumatism şi boli eruptive (cum ar fi rujeola, scarlatina etc.). Mai au și acţiune diuretică, uşor laxativă. Sunt recomandate și în combaterea obezităţii și a hemoroizilor.
Ovidiu Bojor consideră socul ca fiind una dintre cele mai puternice remedii oferite de mama natură.
Pentru a prepara socata aveți nevoie de 12-14 flori mari de soc, cât mai parfumate (cam cât palma), 10 litri de apă minerală plată (iesiți bine la preț dacă luați două bidoane de câte 5 l fiecare), 4 lămâi (preferabil bio, cu coaja curată), 1 kg de zahăr brun, 10-12 boabe mari de orez pentru fermentaţie (se pot pune și 5g de drojdie proaspată, dar din ce am testat, gustul de soc pare mai “curat” atunci cand folosim boabe de orez) și pentru un gust răcoritor desăvârșit….câteva frunze de mentă proaspată atunci când o serviti.
Recomandăm să evitați a folosi socul aflat pe marginea drumurilor foarte circulate de masini și poluate.
Cele mai parfumate sunt florile de soc din păduri, așa că dacă aveți posibilitatea de a le procura, vă sfatuim să le alegeți pe acestea.
Mod de preparare socată
Cele 14 flori de soc se pun într-un borcan de 10 litri sau doua vase 5 litri fiecare curate, fără urme de grăsime pe ele și în care să încapă, în mod egal, câte 5 l de apă și să mai rămână puțin loc pentru zahăr și lămâi, se adaugă apă și lămâile tăiate felii și stoarse bine de sucul lor în apă.
Ar fi bine ca la două dintre lămâi să îndepărtați coaja galbenă, căci dă prea multă amăreală. Borcanul se acoperă și se lasă o zi.
A doua zi se pune zahărul şi boabele de orez şi se mesteca bine, se acopea borcanul şi se lasă la fermentat încă 3-4 zile.
Puneţi capac la borcan sau la vasele folosite însă nu le închideţi complet pentru a le lăsa să “respire”. În aceste trei zile compoziţia trebuie mestecată de cel puţin două ori pe zi.
Când apa devine gălbuie şi mirosul este foarte bun, dacă luăm cu o lingură şi gustăm puţin, cădem în extaz în fața fineţii şi bunătăţii acestei băuturi.
Citește: Cum folosești corect ceai de soc pentru a avea efect împotriva afecțiunilor
Apoi sucul se strecoară printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon, se pune în sticle cu dop/capac si se depozitază la frigider sau în cămara de alimente, în loc întunecos și rece.
Sucul în sticle se acidulează, deci atenţie, dacă deschideţi o sticlă care a stat mai mult timp, să nu o agitaţi înainte pentru că există riscul ca la deșurubare să ţâşnească afară exact ca şi șampania.
Şocată se serveşte rece iar în zilele călduroase puteţi adăuga în pahare şi 2-3 frunze de mentă proaspătă ce vor impresiona musafirii punctând atât la gust cât şi la aspectul estetic.
Socata – Beneficii pentru sănătate
O cură cu Socată este recomandată pentru slăbire, împotriva reumatismului si pentru boli ale aparatului urinar. Socata facilitează eliminarea apei din corp, prin dizolvarea excesului de strat adipos, astfel că este recomandat în curele pentru slăbit. Are și proprietati diuretice și laxative, dar și efecte benefice în afecțiuni dermatologice, oculare sau cardiace. Socul conține vitamina A, complexul vitaminic B și vitamina C. Combinarea lor cu unele fitochimicale, precum flavonoizii, îi conferă socului efecte remarcabile antiinflamatoare, anticancerigene și antivirale
Socul înlocuiește aspirina sau paracetamolul
Socul este excelent în stări febrile și poate înlocui cu succes aspirina sau paracetamolul. Îl poți folosi și alături de medicația obișnuită în viroze respiratorii, stări gripale sau bronșite. Au și efecte favorabile în reumatism şi boli eruptive (cum ar fi rujeola, scarlatina etc.). Mai au și acţiune diuretică, uşor laxativă. Sunt recomandate și în combaterea obezităţii și a hemoroizilor.
Farmacistul Ovidiu Bojor recomandă o infuzie din flori de soc dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă, seara înainte de culcare. Din fructele bine coapte (o lingură la o cană cu apă) se prepară un decoct. Se beau două-trei căni pe zi. Trebuie să fii atentă pentru că cele verzi sunt toxice.Extern, infuzia concentrată din 40 de g de flori la un litru de apă poate fi folosită pentru cataplasme aplicate în degerături și contuzii.