
Lichiorul de nuci verzi nu trebuie sa lipseasca din camara ta, fiind un preparat care are efecte terapeutice foarte puternice.Fiindca se apropie sezonul lor, cu totii stim ca nucile verzi ne coloreaza mainile, insa, probabil, putini dintre noi stim ca aceste fructe sezoniere previn aparitia bolilor casdiovasculare, cresc imunitatea si bineinteles scad nivelul colesterolului.
Specialistii in nutritie, ne indeamna sa mancam cinci portii de nuci verzi in fiecare saptamana, iar inima noastra va fi mai sanatoasa ca a unui atlet.
Se spune ca nucile verzi sunt simbolul vietii si al fecunditatii, iar coaja verde are proprietati astringente, datorita continutului mare de tanin si iod.
Rețeta de preparare pentru lichior medicinal de nuci verzi
1. Se mărunţesc 20-24 de nuci verzi. Se pun într-o sticlă de 1 litru, cu gât larg, iar deasupra turnaţi alcool de 40 de grade, de bună calitate, să fie de 2-3 degete deasupra nivelului nucilor.
2. Se lasă la macerat 15-30 zile, într-un loc călduros sau chiar la soare.
3. Se strecoară şi, în alcoolul obţinut, se adaugă 3 cuişoare, 3 nucşoare, jumătate de baton (păstaie) de vanilie, coajă de la jumătate de portocală bio şi 300 g zahăr brun. Se amestecă bine şi se lăsă iar la macerat, încă 3-4 zile.
4. Se filtrează şi se pune în sticluţe mici, de 50 – 100 ml, păstrându-se la răcoare şi întuneric.
Lichiorul medicinal de nuci verzi poate fi preparat şi toamna, când învelişul verde se desprinde de pe nuci. Reţeta este aceeaşi, în locul nucilor verzi folosindu-se cojile verzi de la 15-18 nuci.
Modul de administrare al lichiorului medicinal de nuci verzi
Se ia în cure de 20-30 zile, câte 1-2 linguriţe, seara, înainte de cină. Are efecte deosebite asupra tubului digestiv, curăţind stomacul, stimulând stomacul leneş şi reducând grăsimea din ficat. Cura de lichior de nuci verzi purifica sângele şi, în plus, combate viermii intestinali.
Beneficiile cojilor de nuci verzi
Mulţi oameni nu ştiu ce rol important au pentru sănătate cojile de nuci verzi. Acestea sunt indicate pentru combaterea afecţiunilor la nivelul stomacului, precum infecţiile intestinale acute. În 300 de ml de apă se adăugă aproximativ cinci linguriţe de coji de nuci verzi mărunţite, care se lasă la macerat aproximativ 10 ore. Se strecoară, iar amestecul rămas se fierbe cu 300 ml de apă timp de cinci minute. Cele două preparate se combină şi se recomandă consumul unui litru din acest amestec.
Coajă de nucă verde mai poate fi folosită şi pentru eliminarea negilor. Timp de o săptămână, zonele în care sunt prezenţi negii trebuie să fie frecate, timp de trei ori pe zi, cu coaja verde în care sunt învelitele nucile. Specialiştii spun că această coajă conţine substanţe care au un efect antiinfecţios, precum taninurile şi iodul.
Dacă aveţi probleme cu varicele, coajă de nucă verde pusă la macerat poate fi un bun remediu pentru aceste vene inestetice.
Pentru a scăpa de durerile de cap şi de stres, puteţi prepara o pastă din miezurile a zece nuci verzi măcinate şi o lingură de miere. Ingredientele se amestecă foarte bine, până devin o pastă, la care se adăugă un pahar cu suc natural de fructe. Acest preparat are un efect energizant şi combate stresul. Pentru că efectul să fie vizibil, trebuie să urmaţi acest tratament timp de patru săptămâni.