Coș de cumpărături

Nu ai niciun produs în coș.

Seleniu un mineral esential pentru sanatatea noastra

Seleniu un mineral esential pentru sanatatea noastra

Seleniul este un oligoelement cu efect antioxidant puternic, care protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi, dar joaca un rol foarte important si in metinarea sanatatii. Seleniu este un element vital pentru producerea de glutation peroxidaza, antioxidantul primar al organismului care se gaseste in fiecare celula.

  • Oligoelementele sunt minerale necesare in cantitati mici organismelor vegetale, animale si celui uman. In organismul uman sunt prezente micro-cantitati dintr-un numar de peste saizeci si cinci de minerale, dintre care amintim: acid folic, aluminiu, argint, arsenic, aur, bariu, bismut, beriliu, brom, cadmiu, chinina, crom, cupru, fier, fluor, galiu, germaniu, iod, litiu, mangan, mercur, molibden, plumb, seleniu, siliciu, staniu, strontiu, titan, tungsten, vanadiu si zinc. Toate acestea elemente joaca un rol important pentru sanatate si sunt esentiale in utilizarea vitaminelor si a altor substante nutritive. Ele sustin digestia si reprezinta catalizatorul multor hormoni, enzime si al multor functii si reactii esentiale care se produc in organism. De asemenea, ele sustin procesul de inlocuire a electrolitilor pierduti prin transpiratie abundenta sau diaree prelungita si ofera protectie impotriva reactiilor toxice si a intoxicarii cu metale grele. ((dr. Robert Morse, „Sa traim sanatos fara toxine”))

poza-seleniu

Cum a fost descoperit seleniul?

Seleniu este un element chimic descoperit de catre savantul suedez J.J. Berzelius, in anul 1817. Numele de botez de seleniu vine din limba greaca veche, unde „selene” inseamna „luna”.

Iar seleniul, la fel ca si Luna, are o afinitate deosebita pentru lumina solara: chimistul si fizicianul suedez a observat ca in prezenta luminii solare conductivitatea electrica a seleniului pur creste de o mie de ori. Altfel, dincolo de aceasta neobisnuita proprietate, seleniul este o substanta pe cat de greu de obtinut in stare pura, pe atat de nespectaculoasa, fiind gri-cenusie, cu proprietati partial asemanatoare metalelor si fara nici o alta caracteristica remarcabila.

In organismul uman gasim cantitati infime de seleniu, de ordinul microgramelor, adica a milioana parte dintr-un gram. ((Formula As, http://www.formula-as.ro/2012/1007/medicina-naturii-44/seleniul-organic-antidotul-cancerului-14759))

Rolul seleniului in organismul uman

Seleniul este un oligoelement care, in cantitati reduse exercita, un efect benefic asupra sanatatii. Desi in cantitati mici, seleniul este prezent in toate tesuturile corpului, avand concentratia cea mai mare in rinichi, ficat, splina si pancreas. Rolurile seleniului in organism sunt descoperiri de data recenta si se pare ca el exercita un important efect hepatoprotector (formand, alaturi de vitamina E si alti aminoacizi, factorul hepatic 30).

Functiile sale sunt foarte variate: este antioxidant biologic (previne lezarea si distrugerea celulelor); o serie de date coreleaza seleniul cu scaderea mortalitatii prin cancer (avand un rol protector). Relatia seleniului cu bolile cardiovasculare nu a fost inca pe deplin clarificata, rezultatele necesitand inca noi confirmari, se pare insa ca ar ameliora cardiomiopatiile, ischemiile, sindroamele anemice.

eleniul este un component de baza al unor enzime care protejeaza celulele de distrugerile produse de asa-numitii radicali liberi din organism, impiedicand astfel imbatranirea accelerata si imbolnavirea. Mai mult, aceasta substanta ne protejeaza si impotriva actiunii toxice a unor metale grele, cum sunt plumbul, mercurul si arseniul. Apoi,  seleniul este esential in organismul nostru pentru producerea anticorpilor , adica a acelor substante, adevarate arme chimice, pe care sistemul imunitar le foloseste pentru a se apara de virusi, de bacterii, de ciuperci parazite etc. ((Sfatul Medicului, http://www.sfatulmedicului.ro/Vitamine-si-minerale/seleniul-si-importanta-lui-in-dieta_1525))

Seleniul impiedica sau incetineste imbatranirea tesuturilor; neutralizeaza efectul unor substante cancerigene, protejand asfel organismul de bolile maligne. Este foarte util pentru mentinerea functiei de secretie a pancreasului si pentru mentinerea elasticitatii tesuturilor.

Utilizarea seleniului se recomanda femeilor in perioada de menopauza, deoarece amelioreaza bufeurile si starea de indispozitie generala. De asemenea, joaca un rol important in mentinerea sanatatii pielii si unghiilor.

Seleniul mai intervine in sinteza coenzimei Q10, in reglarea nivelului hormonilor masculini, in buna functionare a prostatei la barbati. Necesarul de seleniu este mai mare la barbati decat la femei. Aproape jumatate din intreaga cantitate de seleniu din organismul masculin este concentrata in testicule si in portiunile de canale seminale adiacente prostatei. In plus, odata cu sperma se pierde si o anumita cantitate de seleniu. Exista evidente clinice cum ca seleniul stimuleaza fertilitatea, mai ales in cazul barbatilor, deoarece creste rata spermatogenezei si imbunatateste locomotia spermatozoizilor. 

Cum se manifesta deficienta de seleniu in organism

Intr-un studiu efectuat in Finlanda, a fost verificata, vreme de 11 ani, la 20.000 barbati, corelatia dintre nivelul seleniului si sensibilitatea la cancerul la plamani. Cercetarile au evidentiat ca cei care aveau un nivel seric al seleniului mai mic decat media participantilor la studiu au fost mult mai vulnerabili la cancerul pulmonar. De asemenea, s-a observat ca susceptibilitatea la nenumarate alte forme de cancer este mult mai mare la persoanele care au deficit de seleniu. S-a mai observat ca persoanele expuse profesional la praf de carbune, la pulberi de metale grele sau la noxele din fumul de tigara au deficit de seleniu, deoarece organismul consuma mai rapid acest oligoelement, esential pentru contracararea actiunii nocive a substantelor toxice si a radicalilor liberi.

Deficienta de seleniu produce si deficiente imunitare grave, scade fertilitatea la barbati, produce tiroidite auto-imune. In cazurile extreme, lipsa acestui oligoelement produce insuficienta cardiaca cronica si tulburari nervoase grave. Deficienta de seleniu mai contribuie la aparitia: xerodermiei (uscarea pielii), a cataractei, a asteniei, afectand utilizarea vitaminei E de catre organism, a gripei si a afectiunilor virale.

Alte boli si afectiuni care pot fi provocate de deficienta de seleniu: boala Kashin-Beck (implica afectare articulara si osoasa) si cretinismul mixedematos endemic (caracterizat prin retard mental sever), slabiciune musculara, asociata cu declansarea cancerului si bolilor cardiace; oboseala, matreata, prolaps de piele, retard in dezvoltare, niveluri marite de colesterol, susceptibilitate la infectii, sterilitate si afectiuni ale ficatului, sindromul Down, formarea de chisturi mamare fibromatoase, fibrom chistic, distrofie musculara.

Concret, ce poate face seleniu pentru tine?

  • Ajuta la mentinerea elasticitatii tesuturilor, mentinandu-le tinere.
  • Atenueaza bufeurile si celelalte neplaceri ale menopauzei.
  • Adjuvant in tratamentul si medicatia preventiva a matretei.
  • Ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral.
  • Neutralizeaza anumiti agenti cancerigeni si asigura protectie impotriva unor forme de cancer, de vezica urinara, prostata si tiroida.
  • Cresterea numarului de spermatoizi si cresterea fertilitatii masculine.
  • Reduce cerintele de vitamina B12 din organism.

De unde poti lua seleniu?

Alimente care contin seleniu

Surse naturale de seleniu: alimente de origine marina, rinichi, ficat, germeni de grau, tarate, ton, rosii, broccoli, cerealele integrale (grau, orz, ovaz, secara), ciupercile, nucile (nuca braziliana contine cele mai mari cantitati de seleniu), migdalele, alunele, usturoiul, ceapa, galbenusul de ou (de la gainile furajate cu cereale bogate in seleniu).

Sursa cea mai bogata de seleniu o formeaza algele marine. Plante de apa, aceste alge au de regula o sursa constanta de seleniu in chiar apele bogate in minerale ale oceanului.
Continutul de seleniu din plantele care cresc pe uscat si din carnea animalelor care se hranesc cu ele depinde de solurile din zona respectiva, daca ele contin sau nu, in cantitati suficiente, acest oligoelement.
Inamici ai seleniului: tehnicile de prelucrare alimentara. Prin procesele de rafinare a hranei (cum ar fi cele de obtinere a fainii albe, a uleiului rafinat etc.) continutul de seleniu scade cu 63%, in medie. De aceea, este important sa consumam produse naturale din cereale integrale, deoarece seleniul nu este reintrodus in faina „imbogatita”. Gatitul reduce si el continutul de seleniu, mai ales daca apa in care a fost fiarta hrana este aruncata.
Dozele de seleniu organic recomandate
  • 50 mcg pentru femei
  • 70 mcg pentru barbati
  • 65 mcg pentru gravide
  • 75 mcg pentru mamele care alapteaza

(( Earl Mindell, dr. Earl Mindell, in cartea sa, „Noua Biblie a vitaminelor”.))

Precautii si contraindicatii in administrarea de seleniu

In doze de peste 2400 mcg pe zi, seleniul poate deveni toxic pentru oameni, provocand chiar moartea. Excesul de seleniu din organism este ceea ce sta la baza aparitiei selenozei.  Simptomele de intoxicatie includ un miros ca de usturoi al respiratiei (fara ca leguma in cauza sa fi fost consumata), al urinei si al transpiratiei, tulburari gastrointestinale, iar in cazurile extreme, caderea parului, a unghiilor, leziuni nervoase grave, irascibilitate, disfunctii renale si hepatice, gust metalic, dermatita si hepatita. Studiile facute pe persoanele intoxicate cu seleniu de sinteza (provenit de la ingrasamintele chimice cu seleniu) sugereaza ca niveluri extrem de ridicate ale acestui element la femeile insarcinate pot cauza defecte din nastere.

Asistență Frunză Verde
Asistență Frunză Verde
Articole: 683

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *