Păpădia este o plantă miraculoasă, prea puțin bagată în seamă de oameni, despre care unii medici spun că rezolva foarte multe probleme. Frunzele de păpădie se pot folosi în salată, în ciorbe, dar și în sendvisuri. Efectele lor benefice asupra ficatului, vezicii, biliare, rinichilor, dar și efectul de detoxifiere fac din aceasta plantă una ce trebuie consumată din plin. Iată ce beneficii are păpădia.

Se cunoaşte faptul că păpădia este foarte bună pentru funcţionarea optimă a funcţiilor hepatice. Persoanele cu boli de ficat pot consuma cu încredere păpădie, ceai de rădăcină de păpădie şi tinctura de rădăcină de păpădie. Sucul de păpădie se poate consuma pentru a da un plus de energie, de concentrare şi de sănătate. Întrucât păpădia conţine lecitina, aceasta este o plantă excelentă pentru elevi, studenţi, dar şi pentru persoanele vârstnice cu probleme de memorie, precum bolnavii de Alzheimer.
Beneficiile păpădiei pentru problemele biliare au fost recunoscute şi demonstrate ştiinţific. Ajută mai ales persoanelor cu tendinţa de formare a pietrelor la vezica biliară. În aceste cazuri se va consuma păpădia timp de 4-6 săptămâni. Oricum, pe perioade îndelungate, păpădia nu are efecte secundare, deci poate fi administrată fără probleme. Tratamentul cu păpădie se va ţine cel puţin 4 săptămâni, timp în care dieta va fi una uşoară, rapid digerabila şi cât mai sănătoasă.
Tratament cu păpădie pentru eliminarea pietrelor la rinichi:
- se foloseşte o cantitate mare de apă; se pun 2 linguriţe de plantă uscată într-un litru de apă fierbinte, la care se adăugă apoi încă un litru;
- decoctul se bea fierbinte, la 15-20 de minute după apariţie; se procedează aşa până se elimină piatră; pentru aceasta este nevoie să se urineze într-un vas, pentru a auzi când se elimină piatră; după aceea, colicii nu vor mai apărea.
Această plantă umila este unul dintre cele mai bune remedii pentru durerile reumatice cronice.
Tratament cu păpădie pentru dureri reumatice, artrita:
- jumătate de cană de suc proaspăt de păpădie, dimineaţa şi seara, pe stomacul gol, duce la eliminarea crizelor de durere reumatică;
- în cazurile grave (infirmitate sau imobilizare la pat) se foloseşte o mixtură din păpădie şi creson în părţi egale.
Păpădia se foloseşte şi pentru sănătatea ochilor, împotriva orbirii şi inflamării cronice a retinei, deoarece conţine o substanţă numită henelina, care produce purpura vizuală în prezenţa vitaminelor A şi B, pe care păpădia le conţine din plin.
Alte ingrediente importante din păpădie sunt lecitina şi colină, două substanţe ce ajută creierul foarte mult. Lecitina este responsabilă cu creşterea concentraţiei de acetilcolina din creier, iar bolnavii de Alzheimer au deseori deficit de acetilcolina, substanţă ce joacă un rol important în procesele de gândire raţională şi de cunoaştere.
Păpădia este şi o sursă importantă de siliciu, despre care unele studii sugerează că ajută la întărirea oaselor. În plus, mai conţine şi peste 20 de mii de părţi per milion de calciu. Mlădiţele de păpădie conţin bor, despre care se ştie că este foarte important pentru conservarea ţesuturilor osoase.
Se foloseşte cu încredere păpădia mai ales în aceste cazuri: probleme de ficat şi rinichi, pietre biliare şi calculi renali, arterioscleroza, hipertensiune, obezitate. Sucul de păpădie a dat rezultate bune şi în diabetul incipient, fiind bună în tratamentele pentru hipoglicemie.
Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați și sfatul unui medic specialist.