Coș de cumpărături

Subtotal: 315,42 lei (inclusiv TVA)

Pentru a beneficia de transport gratuit pe teritoriul României este nevoie să mai adaugi de 84,58 lei!

Vezi coșulFinalizare

Jamie Oliver ne spune adevărul despre uleiul de măsline

Jamie Oliver ne spune adevărul despre uleiul de măsline

Cunoscutul bucatar Jamie Oliver a acceptat sa raspunda la cateva intrebari legate de cele raspandite mituri egate de uleiul de masline. Jamie Oliver știe tot adevărul despre uleiul de măsline, doar îl cheamă Oliver! Lăsând gluma la o parte, am auzit multe mituri false despre prețiosul aliment, atât pe internet cât și din gura bunicuțelor noastre. Iată câteva fapte concrete, verifi cate și testate!

ulei masline1.Dacă se întărește la frigider, este 100% autentic și de calitate. Fals! Calitatea se verifică prin gust și miros, nu prin solidificarea la rece. Dacă este foarte verde, calitatea este de nota 10.

Fals! Culoarea uleiului de măsline variază de la galben deschis la verde închis și este determinată de tipul de măsline folosit, condițiile de creștere și țara de origine.

Beneficiile uleiului de măsline scad dacă este încălzit, așa că nu trebuie folosit la prăjit, ci doar crud.

Fals! Aroma i se poate schimba când se află pe foc, dar e la fel de sănătos, pentru că are un punct de fierbere mai mare decât al majorității uleiurilor de gătit.

3 utilizari sanatoase si 3 nesanatoase ale uleiului de masline

Uleiul de masline extravirgin pastreaza cel mai bine proprietatile nutritive ale maslinelor. El este fabricat la rece si contine chiar si urme proteice din pulpa maslinelor coapte. Celelalte uleiuri de masline sunt mai putin benefice pentru ca sufera presare la cald, de unde putem usor deduce ca incalzirea uleiului de masline ii scade din proprietati.

Asadar, pentru a va bucura de beneficiile miraculoase ale uleiului de masline este recomandat sa alegeti produsele extravirgine.

Ulieul de masline extravirgin versus alte uleiuri

Este mai bun uleiul de masline extravirgin decat alte uleiuri, de exemplu cel de floarea soarelui? Daca folositi ulei de floarea soarelui extravirgin, obtinut tot prin presare la rece, atunci acest ulei este si el foarte sanatos. Intre uleiul de masline si alte uleiuri alegeti doar in functie de modul de utilizare. Spre exemplu uleiul de masline este mai nutritiv, dar daca aveti posibilitatea sa obtineti ulei de floarea-soarelui extravirgin (facut acasa la tara de exemplu) atunci nu are rost sa dati banii pe uleiul de masline. In frumusete insa cel de masline este mai bun decat cel de floarea-soarelui.

Daca folositi uleiurile la salate, atunci puteti folosi orice ulei, cu conditia sa fie extravirgin si… eventual lichid (de exemplu cel de palmier este solid la temperatura camerei).

Uleiul de masline in frumusete
Uleiul de masline este foarte apreciat in frumusete, alaturi de uleiul de palmier, jojoba si cel de ricin. Este ideal pentru mastile facute in casa, pentru vindecarea unor leziuni inestetice de la nivelul pielii, pentru hidratarea unghiilor, parului si pielii, pentru calmarea pielii sensibile sau dupa expunerea prelungita la soare. Uleiul de masline previne imbatranirea si mentine sanatatea straturilor superficiale ale pielii.

Cand nu utilizati corect uleiul de masline

Uleiul de masline folosit la prajit
De multe ori am auzit ca se foloseste uleiul de masline la prajit. Asa cum spuneam mai sus ca uleiul de masline incalzit isi pierde din proprietati, este clar ca nu este util daca il folositi la prajit, chiar daca are un punct termic mai inalt decat uleiul de floarea-soarelui.
Cel mai bun ulei pe care il uteti folosi chiar fara griji la prajire este uleiul de palmier extravirgin. Acest “ulei” este de fapt in stare solida la temperatura camerei si se transforma in stare lichida, dar cu vascozitate mare, atunci cand prajim. Avand un punct termic mult mai inalt decat uleiul de masline, uleiul de palmier nu isi modifica structura atunci cand prajim in el. Este insa mult mai consistent si are un numar mare de calorii, asadar, chiar daca folositi ulei de palmier, tot trebuie sa gatiti rar prajit daca vreti sa va mentineti silueta.

Consumul excesiv al uleiului de masline
Cu gandul ca uleiul de masline extravirgin este foarte bun multe persoane au tendinta de a-l utiliza excesiv. Uleiul de masline este destul de nutritiv si are o cantitate mare de calorii, ca orice produs care contine un numar mare de grasimi. O molecula de grasime este mult mai calorica decat una de glucoza, adica stocheaza un numar mai mare de calorii. Astfel arderea moleculelor grase este mult mai lenta decat cea a moleculelor de glucoza. Acesta este un motiv important pentru care se recomanda sa nu consumam multe grasimi, pestru ca excesul se depoziteaza, chiar daca grasimile ingerante sunt “cele bune”, sanatoase.

Combinatii alimentare nesanatoase ale uleiului de masline

Grasimile nu sunt recomandate a se combina cu proteine sau cu glucide. Asadar nici uleiurile nu sunt indicate in aceste combinatii, deci nici uleiul de masline. Nu este indicat sa folositi uleiuri la preparate care contin carne, oua sau la cele care contin fainoase. Carnea contine oricum propriile grasimi, chiar si carnea slaba are o cantitate mica d egrasimi, deci nu mai este nevoie sa adaugam alte grasimi peste carne.

Asistență Frunză Verde
Asistență Frunză Verde
Articole: 683

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *