Ceai de ghimbir. Medicii specialişti recomanda acest ceai pentru rezolvarea sau ameliorarea multor probleme de sănătate. Fiind extraordinar de bogat în minerale, vitamine şi principii active puternice, ghimbirul (Zingiber officinalis) este utilizat cu mult succes în medicină încă din antichitate şi are un număr impresionant de beneficii pentru sănătate.
Ceaiul de ghimbir preparat după reţeta corectă cu lămâie şi miere păstrează proprietăţile ghimbirului care ajută la slăbit şi uneori se pot obţine rezultate spectaculoase în lupta cu excesul de kilograme.
Consumul de ceai de ghimbir are şi câteva contraindicaţii importante pentru unele categorii de afecţiuni şi pentru femeile în sarcina.
Ghimbirul este recomandat ca adjuvant în tratamentul a numeroase afecțiuni, întăreşte sistemul imunitar, te ajută să scapi de stres şi are un excelent efect energizant. Rădăcina de ghimbir are in compozitie cantitaăți mari de compuși activi (gingeroli, sogaoli si zingeron), magneziu, potasiu, mangan si zinc. Conține, de asemenea, doze importante de vitamina C, B6, B1, B2, B3, B5 si E. Ceaiul este cea mai blândă formă de consum de ghimbir.
- Cuprins articol
- • Ceai de ghimbir, reteta de preparare corecta
- • Cum utilizati ceai de ghimbir pentru slabit
- • Cat ceai de ghimbir se bea pe zi pentru a slabi
- • Cand se bea ceaiul de ghimbir
- • Ceai de ghimbir – Beneficii pentru sanatate
- • Ceaiul de ghimbir este bun pentru raceala?
- • Este bun ghimbirul pentru rinichi?
- • Raspunsuri la intrebari frecvente
- • Prea mult ceai de ghimbir poate face rau?
- • Este ghimbirul un antiinflamator
- • Cum se pastreaza ghimbirul?
- • Ceai de ghimbir, contraindicatii si precautii
- • Care sunt contraindicatiile ceaiului de ghimbir?
- • Se poate bea ceai de ghimbir in perioada de sarcina?
- • Reacţii in combinatie cu alte medicamente
Pontul nr.1: Dacă suferiți de rău de avion luati cu dv. într-o sticluță mică ceai concentrat preparat din ghimbir proaspăt și beti chiar înainte de decolare. Aveți grijă ca sticluța să nu depășească 100ml, altfel nu va va fi permis accesul cu ea la controlul bagajelor.
Ceai de ghimbir, reteța de preparare corectă
Primul pas important pentru a prepara corect ceaiul este să folosiți numai ghimbir proaspăt. În acest fel proprietățile benefice ale acestuia pentru organism vor avea efect maxim.
Ingrediente:
– 1 bucata de 6cm de ghimbir proaspăt, decojit și tăiate în felii subțiri
– 4 cești de apă filtrată, cam jumatate de litru
– Serviți cu miere și lămâie pentru aromă si un gust mai placut
Metoda de preparare corectă
Puneți apa pe foc într-o oală și așteptați până începe să fiarbă. Decojiți ghimbirul și tăiați-l în felii subțiri apoi puneți-l în oala cu apă. Lasați ceaiul să fiarbă 10-12 minute la foc mediu. Stingeți focul, scoateți feliile de ghimbir din ceai și după ce se mai răcește adăugați miere și lămâie după gust. Acoperiți ceaiul pentru a păstra cât mai mulți compuși volatili posibil.
Daca prepari ceai de ghimbir având ca scop pierderea în greutate, poți adăuga în rețeta ceaiului scorțisoară, lămâie sau alte condimente care ajută la slăbit, cum ar fi turmericul sau puțin piper cayenne.
Sfat! Dacă vrei ca ceaiul să aibă o aromă deosebit de placută adaugă în timpul fierberii câteva flori de mușețel uscate.
Cum utilizați ceaiul de ghimbir pentru slăbit
Se poate slăbi cu ceai de ghimbir?
Ceaiul de ghimbir ajută digestia stimuland mișcările peristaltice la nivelul stomacului și al intestinelor. Astfel, mâncarea este bine procesată iar organismul elimină mai ușor substanțele nefolositoare.
Ghimbirul este una dintre cele mai eficiente plante ce ajută la pierderea naturală în greutate, deoarece are puternice proprietăți termogenice, adică crește temperatura corpului, stimulând accelerarea metabolismului și implicit, arderea grăsimilor. În plus, ghimbirul reglează secreția de cortizol, care, în exces, susține depunerea de țesut adipos in zona abdominala si cresterea in greutate.
De asemenea, ghimbirul este un binecunoscut inhibitor al foamei ajutând, astfel, în mod indirect la slăbit. Un studiu realizat în anul 2018 de cercetătorii de la Institute for Human Nutrition de la Columbia University a ajuns la concluzia că ceaiul de ghimbir creează o senzaţie de saţietate şi o menţine pentru mai mult timp, ceaiul fiind astfel ideal pentru a fi băut după mesele principale în scopul reducerii poftei de a mânca gustări între mese.
Cât ceai de ghimbir se bea pe zi pentru a slăbi
Începe prin a bea două căni de ceai pe zi, după masa de prânz și după cină, timp de 2 saptamani, apoi ia pauză o săptămână, după care continuă. Nu uitați să adoptați un regim alimentar sănătos și să faceti mișcare.
Când se bea ceaiul de ghimbir
Pentru a profita la maxim de proprietățile acestui ceai, ideal este să-l consumi cu 20-30 de minute înainte de mese. Atenție daca obisnuiești să iei cina târziu, fiindca ceaiul de ghimbir are efect tonic și poate cauza mici probleme cu somnul.
Ceai de ghimbir – Beneficii pentru sănătate
Ceaiul de ghimbir – beneficii pentru aparatul digestiv
La nivelul aparatului digestiv ceaiul de ghimbir are proprietăţi coleretice şi colecistochinetice, favorizând secreţia bilei şi motilitatea vezicii biliare. Ghimbirul este un foarte bun stimulent stomahic, cu acţiune benefică asupra cavităţii gastrice; Ceaiul are efect calmant în durerile abdominale, ajuta digestia ca adjuvant în curele de slăbire, elimina gazele şi, neutralizează toxinele.
Când se bea zilnic, ceaiul de ghimbir poate preveni apariţia diareei şi a balonării deoarece substanţele chimice din compoziţia să tonifiază musculatura tractului digestiv, şi împiedică nivelul crescut de acid gastric, care poate cauza arsuri stomacale.
Ceaiul de ghimbir este bun pentru răceală?
Ceaiul de ghimbir este un bun remediu pentru răceli, fiind un calmant ideal în inflamaţiile gâtului, sinuzita, pentru tuse și răgușeală, febră, eliminare de mucozităţi şi congestii respiratorii. Proprietăţile antiinflamatorii ale ghimbirului ajută la vindecarea rapidă a gâtului. Gingerolul, substanţa activă principală din ghimbir, omoară rapid rinovirusul care reprezintă cea mai comună cauză a răcelilor.
Reţetă pentru răceală foloseşte ceaiul preparat din ghimbir proaspăt la care se adaugă un vârf de linguriţă de scorţişoară şi lămâie. Când se răceşte puţin se adaugă şi o linguriţă cu miere de salcâm. Pentru a combate simptomele răcelii ceaiul trebuie să fie cald dar nu foarte fierbinte. Se beau câte 1-2 căni pe zi până la dispariţia simptomelor acestei afecţiuni. Pentru a scăpa de tuse, la copii se foloseşte un ceai de ghimbir mai puţin concentrat.
Ceai de ghimbir – administrare împotriva răului de mișcare?
O ceașcă de ceai de ghimbir cu lamaie bauta înainte de a călători ajută la prevenirea greaței și a vărsăturilor asociate cu răul de mașină sau de avion. De asemenea, puteți bea o cană de ceai la primul semn de greață pentru ameliorarea acesteia.
Gingerolul substanța activă din componența ghimbirului are efect antiemetic și antivertiginos, inhiband zona chemoreceptoare declanșatoare a vomei și a senzației de greață. Pentru copiii care suferă de rău de mașină sau de avion se recomandă administrarea unei căni cu ceai de ghimbir lămâie și miere mai puțin concentrat pentru a reduce nivelul de stres responsabil cu apariția senzaţiei de rău de mișcare și de greață.
Ceai de ghimbir – beneficii pentru aparatul circulator
Ceaiul de ghimbir este excelent şi pentru circulaţia sângelui, previne formarea cheagurilor şi ajută la transportul oxigenului şi a substanţelor nutritive către toate organele vitale din corp. Aminoacizii şi mineralele din ghimbir reduc semnificativ riscul de afectiuni cardiovasculare.
Beneficiile ceaiului de ghimbir împotriva afecțiuni ale articulațiilor
O cană de ceai de ghimbir administrată de 2-3 ori pe saptamână face minuni pentru sănătatea articulaţiilor, prevenind mult temuta artrită reumatoidă. Gingerolul și shogaolul, compuși activi ai ghimbirului inhiba enzimele COX-1 şi COX-2, responsabile de apariția inflamațiilor în organism. De asemenea, aceste substanțe pot fi utile în tratarea migrenelor, a osteoartritei, a durerilor de spate și a altor afecțiuni.
Mare atenție la administrarea ceaiului de ghimbir în combinaţie cu medicamente non-steoridiene, deoarece există riscul de sângerări şi alte efecte secundare adverse.
Este bun ghimbirul pentru rinichi?
Deşi ghimbirul nu poate preveni sau vindeca bolile de rinichi, el este uneori recomandat de medici şi poate ajuta pacienţilor care fac dializa şi a celor care suferă de boală cronică de rinichi (CKD). Beneficiile ghimbirului împotriva indigestiei şi a greţurilor ajuta pacienţii care suferă de afecţiuni ale rinichilor când aceştia prezintă de aceste simptome. Este important să cereţi acordul unui medic.
Răspunsuri la întrebări frecvente
Prea mult ceai de ghimbir poate face rău?
Un posibil efect secundar minor al consumului de ceai de ghimbir în exces, poate fi o senzaţie de usturime la stomac asemănătoare asemănătoare cu cea pe care o simţiţi atunci când mâncați ardei iute sau alte alimente picante. De asemenea, ați putea avea o alergie la ghimbir dacă aveți o erupție cutanată sau disconfort în gură sau stomac după ce ați consumat ceai de ghimbir.
Este ghimbirul un antiinflamator?
Ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și anticanceroase. Din acest motiv, se crede că întăreşte imunitatea generală a organismului. Pentru persoanele cu artrită, proprietățile antiinflamatorii ale ghimbirului au un beneficiu suplimentar important: ghimbirul conține compuși antiinflamatori care funcționează în același mod ca inhibitorii COX-2.
Cum se păstrează ghimbirul?
Depozitaţi rizomii de ghimbir proaspăt într-un loc răcoros, întunecat şi uscat. Nu îl păstraţi în frigider, nici chiar după tăierea rizomului, pentru că se va deshidrata. Utilizaţi rizomii în termen de 2 până la 3 săptămâni pentru a obţine efecte optime. Capsulele sau pulberea de ghimbir ar trebui să fie ţinute departe de căldură şi lumină.
Ceai de ghimbir, contraindicații și precauții
Care sunt contraindicațiile ceaiului de ghimbir?
Ghimbirul nu ar trebui folosit de către persoanele cu inflamaţii ale stomacului sau plămânilor. Efectele secundare sunt rare şi apar atunci când se foloseşte fără discernământ sau se consumă în cantităţi mari, zilnic.
Există persoane sensibile cărora ghimbirul le poate provoca arsuri la stomac. Se recomandă prudenţă pentru femeile însărcinate, se poate consuma ceai de ghimbir în cantităţi mici, împotriva greţurilor şi ameţelilor din primul trimestru de sarcină.
Persoanele cu pietre la fiere trebuie să se sfătuiască cu medicul înainte de a recurge la un tratament cu ghimbir. Evitaţi să luaţi ghimbir, cu două săptămâni înainte de a suferi o intervenţie chirurgicală.
Dacă ceaiul nu se face după reţeta de preparare corecta cu cantitatea recomandată de ghimbir poate interveni supradozajul, administrarea acestuia putând duce la efecte dăunătoare pentru organism. Acesta atenţionare este valabilă în primul rând pentru persoanele care urmează o cură cu ceai de ghimbir pentru slăbit, acestea fiind predispuse uneori în a exagera şi a bea cantităţi mai mari decât cele recomandate pentru a scădea în greutate mai repede.
Reacţii ale ceaiului de ghimbir în combinaţie cu alte medicamente
Ghimbirul poate prelungi starea de somn, dacă este luat împreună cu barbituricele. Consumul zilnic de ghimbir poate să intervină în absorbţia fierului şi a vitaminelor liposolubile.
Ghimbirul sporeşte puterea unor medicamente ca aspirină, clopidogrel (Plavix), ticlopidine (Ticlid), warfarin (Coumadin), fapt ce poate duce la apariţia unor hemoragii (stimulează circulaţia).
Consumat cu moderaţie, ceaiul de ghimbir preparat corect are proprietăţi terapeutice excepţionale care energizează şi ajuta la buna funcţionare a organismului. Acest ceai are peste 30 de efecte benefice pentru sănătate cunoscute, accelerează însănătoşirea şi previne apariţia multor afecţiuni.