Ți-ai petrecut vacanțele de vară la bunicii de la țară? Atunci, cu siguranță știi și ce mâncau bunicii tăi acum zeci de ani și erau mult mai sănătoși! Într-o discuție recentă într-un grup de prieteni, în care eu am punctat pe faptul că unele mâncăruri din ziua de azi, printre care și cartofii prăjiți, dăunează sănătății noastre și fac mai mult rău decât bine, cineva mi-a replicat:
„Și bunicii noștri mâncau cartofi prăjiți și erau sănătoși!”
Chiar așa să fie? Hai să vedem!
Ce mâncau bunicii tăi de erau mult mai sănătoși?
Sincer, nu știu ce mâncau bunicii tăi, dar pot să-ți spun câte ceva despre bunicii mei. Când am fost copil am avut ocazia să stau verile la țară, undeva, într-un sat din județul Botoșani. Nu știu cum a fost pe vremea ta, dar cam așa se petreceau lucrurile în anii ’80 – ’90:
- mâncarea era proaspătă, preponderent vegetală, cu ingrediente din gradina proprie.
- carne se mânca de sărbători, duminica, și, în principal, predomina carnea de pasăre, crescută în curte.
- se mânca mai multă mămăliga decât pâine, iar pâinea era, de obicei, pâine neagră, coaptă pe vatră.
- dulciurile și produsele zaharoase erau aproape inexistente: mâncam fructe proaspete, budinci, compoturi slab îndulcite, magiun de prune.
- cartofi prajiti? Personal, nu-mi aduc aminte ca bunicii mei sa gătească cartofi prăjiți, însa cartofii erau mâncare de baza și erau preparați simplu (fierți, salate, etc).
- uleiul, de fapt, untdelemnul, era obținut din semințe de floarea soarelui prin procese de prelucrare la rece, prin presare.
- zaharul era și el obținut prin procese mai puțin tehnologice; se spunea ca este albit cu faina de oase si ca ar conține calciu.
- margarina? De obicei, se folosea la prăjituri, dar și acea margarină, era mai sănătoasă.
„Mâncăm fără să ne hrănim. Publicitatea și chimia din farfurie păcălesc creierul.” ~ Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
Putem alege o hrană mai sănătoasă?
Din fericire, DA! Faptul că trăim în România și încă avem acces la piata rurală și producția de la țară, este un beneficiu imens.
Cineva îmi spunea că nu poți trăi fără carne. Știu că este dificil să renunți la carne, dar o poți face treptat. Renunță la a consuma preparate din carne și, mai ales, carne de porc. Mănâncă mai puțin, dar de calitate.
Proteinele le poți obține și din hrana vegetală. Înlocuiește carnea cu vegetale și leguminoase și vei vedea că te simți mai bine și mai plin/ă de energie.
Bunicii noștri erau mai rezistenți și mai sănătoși decât multe persoane de vârsta medie din ziua de azi. Și, asta, datorită hranei care era mai naturală, mai puțin prelucrată și chimizată.
Stilul lor de viață activ se caracteriza prin:
- mai multe activități fizice moderate și în aer liber;
- nu exista facebook, talk-show-uri, emisiuni TV, etc.;
- masa era un ritual, se mânca în familie, relaxat, pe îndelete;
- se ridicau de la masă când încă le mai era foame;
- miercurea și vinerea țineau post;
- nu trăiau într-o continua sărbătoare alimentară!
Anthony Robbins spune: mănâncă mai puțin și în acest fel mâncarea îți va ajunge pentru mai mult timp și vei trăi mai mult.
Acest articol nu este o pledoarie pentru a reveni stilul de viață de acum 100 de ani. Foarte puțini am putea face acest lucru. Să fim sinceri, cine ar putea renunța la avantajele vieții moderne?
Însă, este important să ținem cont că avem posibilitatea de a conștientiza și de a face alegeri sănătoase. Multe dintre alimentele pe care le consumam în ziua de azi nu ne hrănesc; sunt doar arătoase, gustoase, la moda. În plus, le consumam fără să ne fie foame sau sete.
Alimentele industriale creează dependență, determinându-ne să le dorim și să le consumăm cât mai des!
Multe dintre aceste alimente sunt produse devitalizate, dezechilibrate nutrițional, cu multe calorii, pline de chimicale, aditivi alimentari și chiar pesticide, hormoni și alți poluanți.
Mai mult ca oricând, problema unei alimentații sănătoase și a unei diete echilibrate ar trebui să fie în atenția noastră, a tuturor membrilor familiei. Daca ne dorim să fim sănătoși, să trăim mult și bine, responsabilitatea este a noastră!
- În România, obezitatea infantilă a devenit o problemă de sănătate publică.
Ca și părinți, este important să îi învățăm pe copiii noștri să aibă un stil de viață sănătos, de calitate, care îi va putea proteja de boli și afecțiuni grave. Bolile civilizației moderne precum obezitatea, diabetul, parkinson, alzheimer și cancerul, sunt toate date de alimentația nepotrivită.
Acesta este motivul pentru care medicina modernă este o medicină preventivă.
- Prin prevenție, respectiv printr-o alimentație sănătoasă se evită 70% dintre boli și 80% dintre cazurile de cancer.
A re-învața să mâncăm sănătos nu este neaparat mai costisitor, însă este nevoie de mai multă atenție și timp investit. Pe termen lung insă, beneficiile compensează din plin aceste mici „sacrificii”.
Dacă ne uităm doar cu 50 de ani în urmă, vom putea constata deosebiri profunde între ceea ce mâncau bunicii noștri și modul în care ne hrănim noi astăzi. Agitați, stresați, mereu în criză de timp și cu dorința de a obține ceea ce ne dorim, aproape imediat. Poate că unele lucruri se pot obține aproape imediat, cu un singur click. Și asta ne va da mai mult confort, timp și energie pentru lucrurile care contează cu adevărat.
Știai că, în urmă cu doar câteva secole, au existat românii a căror vârstă a depășit 100 de ani?
„Au existat destule cazuri în care oamenii au atins suta de ani pe întinsul pământului românesc. Noi citam aici numai o parte din aceia care au depășit un veac, și pe care i-am identificat cu ocazia cercetărilor documentare privitoare la istoria Transilvaniei.”