Chiar dacă eşti foarte ocupat, fă-ţi timp şi treci, în aceste zile, prin piaţă. Pe tarabe vei vedea, în grămezi uriaşe, cireşe dulci şi zemoase, roşii, galbene, roz, vişinii, în aşteptarea clienţilor. Oferă-ţi o mică şi nevinovată bucurie şi cumpără-ţi o pungă de cireşe, chiar dacă aceste fructe nu se număra printre preferatele tale, şi nu vei regreta.
Cireşele au în compoziţia lor trei substanţe care fac din ele adevărate medicamente ale verii, duşman neîntrecut al bolilor provocate de stresul modern. Cele trei substanţe sunt antocianinele, cu efect antioxidant și antiinflamator, acidul hidroxicinamic, care protejează mucoasa stomacului de acţiunea nocivă a microbilor ce provoacă gastroenterita, şi melatonina, un hormon care te ajută să dormi sănătos şi care se găseşte în pulpa cireşelor.
Cine mănâncă 400 de grame de cireşe pe zi, acum, în această perioadă, când este sezonul lor, va avea un somn liniştit, sănătos, odihnitor. Acest efect al cireşelor de a induce somnul şi, odată cu acesta, liniştea sufletească, se datorează serotoninei şi melatoninei, substanţe care se afla în compoziţia lor.
Cozile de cireşe sunt recunoscute drept unele dintre cele mai eficiente diuretice naturale, calitate ce le recomandă ca adjuvant în zeci de boli. Reumatismul, guta, cistita, tusea rebelă şi celulita sunt numai câteva dintre problemele ce pot fi atenuate dacă beneficiem de calităţile diuretice ale ceaiurilor din cozi de cireşe, spun fitoterapeuţii.
Ceaiul din cozi de cireșe, bun în caz de infecții urinare
Dacă te ştii predispus la infecţii urinare şi litiaza renală, să nu arunci cozile de la cireşe. Datorită conţinutului ridicat de potasiu şi flavonoide, cozile de cireşe au puternice efecte diuretice. Au, de asemenea, proprietăţi astringente şi antidiuretice, datorită conţinutului bogat în taninuri, sunt depurative, antifebrile şi antiinflamatoare renale.
Usucă-le la loc întunecat şi depozitează-le în pungi de hârtie sau săculeţi de pânză, într-un loc răcoros şi uscat. La nevoie, din cozi de cireşe se poate face decoct sau infuzie.
Decoctul se prepară punând la fiert, într-o jumătate de litru de apă, două linguriţe de codiţe uscate. Se fierb la foc mic timp de zece minute, apoi se lasa 20 de minute la infuzat. Decoctul se bea între mese, pe parcursul zilei, în trei – patru prize, îndulcit sau neîndulcit, după preferinţa.
Infuzia se prepară punând o linguriţă de plantă bine uscată într-o cană de apă clocotită. Se lasa zece minute la infuzat, după care se filtrează şi ceaiul se bea cald în caz de tuse, dureri de stomac, lumbago şi boli de rinichi.
Ceaiul de cozi de cireşe se bea în caz de infecţii urinare şi litiaza renală, pentru creşterea diurezei, ca atare sau în combinaţie cu alte plante care au efect diuretic. Medicii recomanda minimum doi – trei litri de ceai pe zi, din cozi de cireşe, mătase de porumb, pir sau coada calului, toate acestea având puternice efecte diuretice.
Ceaiul de cozi de cireşe se recomandă chiar şi de către medici şi în caz de afecţiuni ale aparatului cardiovascular că insuficientă cardiacă, hipertensiune, edeme, în afecţiuni metabolice precum obezitatea, guta, uremiea – favorizând eliminarea acidului uric şi a altor compuşi azotaţi.
Ceaiul din cozi de cireșe are rezultate foarte bune împotriva multor afecțiuni ale aparatului digestiv, având un remarcabil efect de detoxifiere
Acest ceai acţionează şi că energizant şi remineralizant asupra organismului, regenerând ţesuturile slăbite şi întărind sistemul imunitar, prin aportul de energie fizică şi psihică oferit de componentele active.
De asemenea este unul dintre ceaiurile cu cele mai bune rezultate pentru cei care vor să slăbească.
Pentru un efect vizibil în cură de slăbire se poate consuma cca 1 litru de ceai pe zi, timp de 2 săptămâni, cu pauză de o săptămână, după care se bea iarăşi timp de alte 2 săptămâni.
Ceaiul se prepară din 6-7 linguriţe de codiţe de cireşe, la 1 litru de apă, care se fierbe cca 4 minute. Se bea călduţ, între mesele principale, pe parcursul întregii zile. Pentru a acţiona mai bine e indicat să-l consumaţi la diferenţă de cel puţin 2 ore după ce aţi mâncat.
Ceiul din cozi de cireșe „topește” celulita
Persoanele afectate de celulită ar trebui să mizeze pe ceaiul din cozi de cireşe. Fitoterapeuţii promit că rezultatele nu vor întârzia să apară, întrucât, pe lângă efectul diuretic, cozile de cireşe au şi proprietăţi depurative. Cu alte cuvinte, ele ajută la eliminarea rapidă a reziduurilor din sânge şi, implicit, a depozitelor de grăsime.
Ba, mai mult, pentru a combate aspectul inestetic de celulită, în paralel cu utilizarea acestui ceai se recomandă cura cu cireşe (se pot consuma până la 2,5 kg pe zi). Cireşele conţin peste 90% apă şi au puţine calorii (57 de calorii la 100 g de cireşe). Cu alte cuvinte, potolesc foamea şi furnizează organismului nutrienţi esenţiali: vitamine (A, B1, B2 şi B9, C), minerale (calciu, fosfor, potasiu, zinc, cupru). Însă lupta cu celulită necesită multă răbdare, pentru că rezultatele vor apărea în timp. Tocmai de aceea, medicii americani de la Clinica Mayo recomandă să se acţioneze pe patru direcţii simultan: dietă (preponderent fructe şi legume), hidratare corespunzătoare (inclusiv ceaiul din cozi de cireşe), masaj cu creme anticelulită şi practicarea cu regularitate a unui sport.
În reumatism şi în gută, sub formă de băi
Dacă suferi de reumatism ori de gută, tratamentul medicamentos poate fi completat cu băi locale cu decoct de cozi de cireşe. Un pumn de cozi de cireşe se fierbeîntr-un litru de apă clocotită. După ce amestecul se ia de pe foc, se lasă la infuzat circa zece minute. Decoctul se adaugă în apa de baie pentru mâini şi pentru picioare.