Extractul de mlădiţe de zmeur se adresează în special problemelor de sănătate din sfera genitală specifice femeilor, cum ar fi dereglările hormonale, chisturile ovariene, durerile apărute la menstruaţie, infecţiile urinare şi infertilitatea.
Extractul din mlădiţe de zmeur este obţinut prin prelucrarea mlădiţelor şi a mugurilor de zmeur la două-trei ore după recoltare, astfel putându-se extrage toate substanţele bioactive cu rol terapeutic, cum ar fi aminoacizii, proteinele, vitaminele, mineralele, enzimele, hormonii vegetali de creştere etc.
Înainte de administrare, se recomandă consultul unui medic fitoterapeut.
Din cauza conţinutului crescut de alcool din compoziţia extractului de mlădiţe de zmeur, persoanele cu hepatită, steatoza hepatică, ciroza, copiii, gravidele şi femeile care alăptează trebuie să evite administrarea fără acordul medicului, potrivit adevărul.ro.
De asemenea, pacienţii care urmează un tratament pentru afecţiuni neurologice şi cele care sunt alergice la oricare din componentele produsului trebuie să evite administrarea extractului de mlădiţe de zmeur. Mlădiţele de zmeur sunt o sursă bogată de fitoestrogeni, substanţe care ajută la reglarea nivelului progesteronului şi la stimularea funcţiei ovariene, putând astfel să îmbunătăţească fertilitatea.
Extractul de mlădiţe de zmeur este eficient şi în eliminarea chisturilor ovariene, care duc la apariţia menstrelor dureroase, prelungite şi însoţite de simptome neplăcute cum ar fi balonarea, umflarea şi durerea sânilor.
De regulă, fitoterapeuţii recomanda asocierea extractului de mlădiţe de zmeur cu cel de coacăz negru, pentru a obţine un efect rapid şi sigur.
De asemenea, extractul de mlădiţe de zmeur este indicat şi în prevenirea fibroamelor uterine şi a tulburărilor menstruale precum menoragia (sângerări abundente), metroragia (sângerări inter menstre), dismenoreea (dureri la menstruaţie) sau amenoreea (întârzierea inexplicabilă a menstruaţiei).
Extractul de mlădiţe de zmeur este adjuvant şi în cazul infecţiilor recurente din sfera genitală, cum ar fi vaginita şi candidoza, care pot apărea în urma administrării unui tratament cu antibiotice pe fondul unui sistem imunitar slăbit. Totodată, extractul de mlădiţe de zmeur ameliorează simptomele infecţiilor urinare şi ajuta la eliminarea pietrelor la rinichi, dar are şi un uşor efect afrodisiac, stimulând libidoul.
Extractul de mlădiţe de zmeur este recomandat şi persoanelor care se confruntă cu retenţia de apă în ţesuturi deoarece accelerează diureza şi previne apariţia edemelor.
Extractul de mlădiţe de zmeur ameliorează acneea cauzată de dereglările hormonale specifice pubertăţii, accelerând în acelaşi timp procesul de creştere a sânilor. De asemenea, extractul de mlădiţe de zmeur are efect de scădere a pilozităţii în exces, cauzată de obicei de hiperproducţia de hormon sexual masculin (testosteron). În acelaşi timp, extractul de mlădiţe de zmeur conţine antioxidanţi cu rol antiîmbătrânire, prevenind astfel apariţia ridurilor şi lipsa de elasticitate a pielii.