In cadrul curei de detoxifiere, mâncarea de post trebuie să conțină cât mai multe alimente în stare crudă, naturală și să nu fie preparate termic.

Dieta trebuie să conțină în principal fructe si legume, acestea reprezentând principala sursă de antioxidanți, vitamine și minerale, necesare organismului.
Atenție: mâncarea de post înseamnă hrană vie, sănătoasă
Mâncarea de post: o detoxifiere inteligentă
Postul este o modalitate excelentă de a-ți ajuta organismul să se curețe și să devină mai sănătos.
La fel, cum face curăţenie în locuinţa noastră, şi corpul – singurul loc în care locuim – are nevoie de curăţare şi detoxifiere permanentă.
Iar aceasta se face cel mai simplu şi inteligent folosindu-ne şi de perioadele de post.
Adepţii stilului de viaţă raw – vegan insistă asupra consumării alimentelor neprelucrate termic deoarece acestea ajuta mai mult digestia şi asigură o diureză crescută, intensificând procesul de detoxifiere.
Sucurile naturale de fructe și legume sunt ideale, atât ca aliment propriu-zis, cât mai ales în cadrul dietelor de detoxifiere.
Sucurile naturale şi băuturile smoothie sunt sărace în lipide, proteine şi au o acţiune stimulativă, fortifianta, diuretica şi proprietăţi de igienizare remarcabile.
Mâncarea de post: alimente recomandate
Următoarea lista conţine fructele, legumele, nucile şi seminţele acceptabile în cadrul procesului de detoxifiere.
Cumpără întotdeauna, pe cât posibil, hrană şi produse organice.
- Fructe recomandate: mere, pere, caise, struguri, banane, căpşuni, mango, portocale, grepfrut, piersici, ananas. De asemnea şi fructe uscate de toate soiurile, dar care nu au fost tratate cu sulf, florile (ex. florile de păpădie).
- Legume recomandate: sfecla roşie, ţelina, pătrunjel, zucchini, spanac, varza creată, morcovi, lăptuci, castravete, varza de Bruxelles, avocado, legume cu frunze verzi, dovlecel, fasole verde, mazăre, varec, alge comestibile şi alte alge marine.
- Legume de evitat: broccoli, conopida, varza alba, legume din familia solanacee (roșii, cartofi si ardei).
- Alte alimente crude: nuci pecan, migdale, seminţe de floarea-soarelui, seminţe de susan, seminţe de dovleac, nucă de cocos, seminţe din con de pin. Se recomandă consumul moderat al alimentelor din această categorie. O cantitate prea mare din aceste alimente poate forma aciditate, poate priva organismul de energie sau poate opri procesul de curăţare.
- Băuturi verzi recomandate (1 porție / zi): spirulina, chlorella sau alge albastre-verzi, clorofila lichidă, iarba de grau.
- Legume înabusite: sfecla, telina, patrunjel, zucchini, spanac, morcovi, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, varza alba, varza create, ceapa, usturoi.
- Cereale (alternati-le): orez brun, mei, quinoa.
Mâncarea de post: ierburi și plante medicinale
Urmatoarele ierburi și plante medicinale au rol de detoxifiere și de susținere.
- Ia câte 2 capsule de usturoi de două ori pe zi. Suplimentele cu usturoi pot fi consumate înainte, în timpul şi după post; acestea sunt excelente pentru a ajuta însănătoşirea totală şi eliminarea parazitiilor din colon. Usturoiul curate sângele, ucide paraziţii şi “bacteriile rele”.
- Pentru a întineri ficatul și a curăța sângele, bea ceai de lucernă, brusture, mușețel, păpădie, armurariu, trifoi roșu și maceșe.
- Bea ceai din 2 parți ceai de echinacea și pau d’arco și o parte de ceai de răchițele. Băut de 4 ori pe zi, acesta va creşte activitatea sistemului imunitar, va întări funcţionarea vezicii biliare şi va curăța colonul de bacteriile nedorite. Sau ia un supliment care conţine aceste extracte de plante.
- Bea ceai de mentă pentru întărirea nervilor şi pentru calmarea indigestiilor, ameţelilor şi flatulentei.
- Bea ceai de ulm chinezesc dacă ai colonul inflamat. Acest ceai este benefic și în folosirea clismelor. Rădăcina de lemn dulce are acțiune laxativă ușoara.
- Rădăcina de brusture curăță sângele, susține ficatul și este antibacterian.
- Rădăcina de strugure Oregon curăță colonul, purifică sângele, susține ficatul.
- Ștevie creață (rumex crispus) curață pielea și sângele, susține ficatul, are o acțiune laxativă.
- Crușinul (cascara sagrada) are efecte laxative și de curățare a colonului.
- Păpădie, pătrunjel și strugurii ursului (uva ursi ) au efecte diuretice care ajută la evacuarea rinichilor și la curățarea pielii.
- Ardeiul iute roșu și radacina de ghimbir calmeaza membranele mucoase.
- Armurariu (ciulinul laptelui) susține funcția ficatului.
„Curcubeul lui Dumnezeu” – dietă propusă de dr. Robert Morse
Este numită aşa deoarece fructele şi legumele din care se compune ne oferă o vastă paleta cromatică.
Fiecare aliment, împreună cu culorile sale, intervin activ asupra organismului, hrănindu-l, energizandu-l şi vindecându-l, prin modalităţile sale specifice.
Fructele hrănesc organismul la nivel cerebral şi nervos, în timp ce legumele hrănesc sistemele muscular şi osos.
Nucile şi seminţele constituie hrana structurală.
Cu cât omul consumă mai mult hrană naturală, în stare crudă, fără a o prepara sau prelucra, cu atât va fi mai mare nivelul de vitalitate pe care îl transfera asupra organismului.
Puneţi la încercare autodisciplină. Străduieşte-te să adopţi un program nutritiv compus în totalitate din alimente naturale, crude, cu alte cuvinte, încearcă să nu prepari alimentele. Vei simţi imediat diferenţa şi vei atinge un nivel de vitalitate debordant.
- Adoptă o dietă formată din 80% alimente crude și 20% mâncare gătită.
Postul este, în general, sigur pentru oricine, excepție fac bolnavii de cancer, diabet sau care prezinta alte probleme severe de sănătate.